Ce sunt uleiurile esențiale doTERRA?
Sunt uleiuri esențiale de puritate 100% și cu grad terapeutic obținute exclusiv din seva plantelor. O picătură de ulei esențial are o putere terapeutică de 50 – 70 de ori mai mare față de o plantă, datorită concentrației sale. Pentru fiecare ml de ulei esențial se folosesc cantități mari de frunze, rădăcini, coji, fructe. Corpul uman le recunoaște fiind 100% naturale și le integrează imediat în vibrația sa, astfel încât efectul binefăcător al uleiurilor este imediat. Spre deosebire de medicamentele sintetice produse de om care se adresează simptomelor, uleiurile esențiale doTERRA sunt creația naturii, reușind să echilibreze și să întărească organismul la nivel celular.
Una dintre caracteristicile definitorii pentru calitatea uleiurilor doTERRA o reprezintă sursa acestora. doTERRA lucrează cu fermieri locali în peste 100 de locuri din lume, acolo unde plantele au cele mai bune calități și proprietăți terapeutice, ținând cont de climat, sol, temperatură. Plantele sunt recoltate într-un sentiment de bucurie și recunoștință de către oameni simpli cu tradiție de culegători în familie, urmând a fi procesate în distilerii situate la maxim 50 km distanță, pentru a nu se pierde din puterea vindecătoarea a lor.
Cum se obțin uleiurile esențiale
Procesarea plantelor este fie mecanică prin presare la rece sau prin distilare cu abur cald, nefolosindu-se compuși chimici în procesul de extragere. Uleiurile esențiale sunt apoi transportate în SUA, la sediul doTERRA din Pleasant Grove, Utah unde sunt verificate dpdv calitativ, certificate, îmbuteliate și apoi ambalate pentru a fi livrate în casele oamenilor.
Una dintre caracteristicile definitorii pentru calitatea uleiurilor doTERRA o reprezintă sursa acestora. doTERRA lucrează cu fermieri locali în peste 100 de locuri din lume, acolo unde plantele au cele mai bune calități și proprietăți terapeutice, ținând cont de climat, sol, temperatură. Plantele sunt recoltate într-un sentiment de bucurie și recunoștință de către oameni simpli cu tradiție de culegători în familie, urmând a fi procesate în distilerii situate la maxim 50 km distanță, pentru a nu se pierde din puterea vindecătoarea a lor.
Cum se folosesc uleiurile esențiale
Uleiurile esențiale sunt utilizate cel mai frecvent în practica aromaterapiei, în care sunt inhalate prin diferite metode. Produsele chimice din uleiurile esențiale pot interacționa cu corpul tău în mai multe moduri.
Se crede că anumite metode de aplicare pot îmbunătăți absorbția, cum ar fi aplicarea cu căldură sau în diferite zone ale corpului. Cu toate acestea, cercetarea în acest domeniu lipsește.
Inhalarea aromelor din uleiuri esențiale poate stimula zonele sistemului dvs. limbic, care este o parte a creierului dvs. care joacă un rol în emoții, comportamente, simțul mirosului și în memoria pe termen lung.
Interesant este că sistemul limbic este puternic implicat în formarea amintirilor. Acest lucru poate explica parțial de ce mirosurile familiare pot declanșa amintiri sau emoții.
Sistemul limbic joacă, de asemenea, un rol în controlul mai multor funcții fiziologice inconștiente, precum respirația, ritmul cardiac și tensiunea arterială. Ca atare, unii oameni susțin că uleiurile esențiale pot exercita un efect fizic asupra corpului tău.
Cu toate acestea, acest lucru nu a fost încă confirmat în studii. Metode de aplicare, dozaj, păstrare a uleiurilor esențiale. Uleiurile esențiale doTERRA se pot folosi AROMATIC, TOPIC și/sau INTERN.
Metoda cea mai simplă de a folosi uleiul aromatic este prin inhalarea direct din sticluță. Se poate de asemenea turna o picătură de ulei esențial în palmă, masa palmele și inhala din acestea.
Cu ajutorul unui difuzor (vaporizator) cu ultrasunete de la doTERRA (emite aer rece, nu distruge calitatea terapeutică a moleculelor de ulei) se poate realiza o aromaterapie benefică pentru schimbarea dispoziției, distrugerea virușilor din aer și mirosul din încăperi. Se toarnă câteva picături de ulei esențial (3 – 5) în apă.
Aplicarea topică pe piele se poate face direct sau cu ajutorul unui ulei purtător (cocos, jojoba, migdale, sâmburi de struguri, măsline). Fiind uleiuri esențiale pure, ele sunt eterice, se evaporă foarte repede. Pentru o absorbție mai bună la nivelul pielii și implicit celular, se recomandă utilizarea uleiului purtător.
Dozajul diferă în funcție de individ, vârstă și circumstanțe personale. Aplicarea topică se face de obicei la interval de 2 până la 6 ore, iar în cazuri acute se face din 20 în 20 de minute.
Recomandarea de dozaj este următoarea: Evita zona ochilor, interiorul urechilor si a nasului, zona genitală.
- pentru bebeluși (0 – 2 ani), 1 picătură în 10 ml ulei purtător
- pentru copii (2 – 10 ani), 1 picătură în 5 ml ulei purtător
- pentru adulți, 3 – 6 picături în 5 ml ulei purtător
O altă metodă preferată de aplicare topică a uleiurilor esențiale este în baie. 3 – 10 picături de ulei turnate pe sarea de baie și apoi dizolvată în apă, vă va oferi un răsfăț nemaipomenit la final de zi!Uleiurile esențiale se pot aplica topic și în straturi. De exemplu, tămâia (Frankincense) este folosită mereu ca prim ulei pentru proprietățile sale de regenerare celulară și potențare a tuturor celorlalte uleiuri. Mijlocul poate fi un ulei cu un miros mai puternic și nu neapărat plăcut, iar la final lavandă, portocală sălbatică (Wild Orange) sau un mix de înviorare.
Administrarea internă a uleiurilor esențiale se face la recomandarea unui specialist în aromaterapie. Se pot adauga în mâncare, apă, smoothie-uri, lapte, ceai, miere sau în capsule vegetale. Atenție, urmăriți indicațiile de pe etichetă, nu toate uleiurile esențiale pot fi luate intern.
Pentru copii sub 10 ani nu se recomandă ingerarea lor.
Uleiuri polulare
Există mai mult de 90 de tipuri de uleiuri esențiale, fiecare cu propriul miros unic și beneficiile potențiale pentru sănătate.
Iată o listă de 10 uleiuri esențiale populare și mențiunile de sănătate asociate acestora:
- Ulei Esențial de Mentă: utilizat pentru a stimula energia și pentru a ajuta digestia
- Ulei Esențial de Lavandă: folosita pentru ameliorarea stresului
- Ulei Esențial de Lemn de Santal: folosit pentru a calma nervii și a ajuta cu concentrarea
- Ulei Esențial de Bergamotă: utilizat pentru a reduce stresul și pentru a îmbunătăți condițiile pielii, cum ar fi eczemele
- Ulei Esențial de Trandafir: folosit pentru a îmbunătăți starea de spirit și pentru a reduce anxietatea
- Ulei Esențial de Mușețel: utilizat pentru îmbunătățirea stării de spirit și relaxare
- Ulei Esențial de Ylang-Ylang: utilizat pentru a trata durerile de cap, greața și afecțiunile pielii
- Ulei Esențial de Arbore de ceai: utilizat pentru combaterea infecțiilor și stimularea imunității
- Ulei Esențial de Iasomie: folosit pentru a ajuta la depresie, naștere și libido
- Ulei Esențial de Lamaie: utilizat pentru a ajuta digestia, starea de spirit, durerile de cap și multe altele
Beneficiile pentru sănătate ale uleiurilor esențiale
În ciuda utilizării pe scară largă a acestora, se știe puțin despre capacitatea uleiurilor esențiale de a trata anumite afecțiuni de sănătate.
Iată o privire asupra dovezilor referitoare la unele dintre problemele comune de sănătate pe care uleiurile esențiale și aromaterapia au fost utilizate pentru a trata.
Stresul și anxietatea
S-a estimat că 43% dintre persoanele care au stres și anxietate folosesc o formă de terapie alternativă pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor lor. În ceea ce privește aromaterapia, studiile inițiale au fost destul de pozitive. Mulți au arătat că mirosul unor uleiuri esențiale poate funcționa alături de terapia tradițională pentru a trata anxietatea și stresul.
Cu toate acestea, datorită aromelor compușilor, este greu să efectuezi studii orbite și să excludă prejudecățile. Astfel, multe recenzii asupra efectelor de stres și anxietate ale uleiurilor esențiale au fost neconcludente.
Interesant este că utilizarea uleiurilor esențiale în timpul unui masaj poate ajuta la ameliorarea stresului, deși efectele pot dura doar în timp ce are loc masajul. O recenzie recentă a peste 201 studii a constatat că doar 10 erau suficient de solide pentru a fi analizate.
Dureri de cap și migrene
În anii 90, două studii mici au descoperit că preluarea unui ulei de mentă și amestec de etanol pe frunțile și tâmplele participanților a ameliorat durerile de cap. Studii recente au observat, de asemenea, dureri de cap reduse după aplicarea uleiului de mentă și lavandă pe piele.
Ba mai mult, s-a sugerat că aplicarea unui amestec de ulei de mușețel și susan pe temple poate trata durerile de cap și migrenele. Acesta este un remediu tradițional persan pentru durerile de cap.
Somn și insomnie
S-a demonstrat că mirosul de ulei de lavandă îmbunătățește calitatea somnului femeilor după naștere, precum și a pacienților cu boli de inimă.
Un studiu a examinat 15 studii privind uleiurile esențiale și somnul. Majoritatea studiilor au arătat că mirosul uleiurilor – în mare parte ulei de lavandă – a avut efecte pozitive asupra somnului.
Reducerea inflamației
S-a sugerat că uleiurile esențiale pot ajuta la combaterea afecțiunilor inflamatorii. Unele studii pe epruvetă arată că au efecte ii.
Un studiu la șoareci a descoperit că ingerarea unei combinații de cimbru și uleiuri esențiale de oregano a ajutat la inducerea remisiei colitei. Două studii la șoareci pe uleiuri de caras și rozmarin au găsit rezultate similare.
Antibiotice și antimicrobiene
Creșterea bacteriilor rezistente la antibiotice a reînnoit interesul în căutarea altor compuși care pot lupta împotriva infecțiilor bacteriene.
Studiile efectuate pe epruvete au investigat uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de mentă și piper, în mare parte pentru efectele lor antimicrobiene, observând unele rezultate pozitive.
Alte utilizări
Uleiurile esențiale au multe utilizări în afara aromaterapiei. Multe persoane le folosesc pentru a-și parfuma casele sau pentru a reîmprospăta lucruri precum rufele.
De asemenea, sunt utilizate ca un parfum natural în produse cosmetice de casă și produse naturale de înaltă calitate.Ba mai mult, s-a sugerat că uleiurile esențiale ar putea oferi o alternativă sigură și ecologică pentru solutile de țânțari artificiali, cum ar fi DEET.
Studiile au arătat că unele uleiuri, cum ar fi citronela, pot respinge anumite tipuri de țânțari timp de aproximativ 2 ore. Timpul de protecție poate fi prelungit până la 3 ore atunci când este utilizat în combinație cu vanilină.
În plus, proprietățile uleiurilor esențiale indică faptul că unele dintre ele ar putea fi utilizate industrial pentru prelungirea duratei de valabilitate a alimentelor.
Cum să alegeți uleiurile esențiale potrivite
Multe companii susțin că uleiurile lor sunt „pure” sau „de calitate medicală”. Cu toate acestea, acești termeni nu sunt definiți universal și, prin urmare, au o greutate redusă. Având în vedere că sunt produse dintr-o industrie nereglementată, calitatea și compoziția uleiurilor esențiale pot varia foarte mult.
Rețineți următoarele sfaturi pentru a alege doar uleiuri de înaltă calitate:
Puritate: Găsiți un ulei care conține doar compuși vegetali aromatici, fără aditivi sau uleiuri sintetice. Uleiurile pure listează de obicei denumirea botanică a plantei (cum ar fi Lavandula officinalis) și nu termeni precum „uleiul esențial de lavandă”.
Calitate: adevăratele uleiuri esențiale sunt cele care au fost cel mai puțin schimbate prin procesul de extracție. Alegeți un ulei esențial fără substanțe chimice, care a fost extras prin distilare sau presare mecanică la rece.
Reputație: Cumpărați un brand cu reputația de a produce produse de înaltă calitate.
Siguranță și efecte secundare
Doar pentru că ceva este natural nu înseamnă că este sigur.
Plantele și produsele pe bază de plante conțin mulți compuși bioactivi care vă pot dăuna sănătății, iar uleiurile esențiale nu sunt diferite.
Atunci când este inhalat sau combinat cu un ulei de bază pentru utilizare pe pielea ta, majoritatea uleiurilor esențiale sunt considerate sigure. Cu toate acestea, acestea pot provoca unele efecte secundare, inclusiv:
- erupții cutanate
- atacuri de astm
- dureri de cap
- reactii alergice
Uleiurile care au fost asociate cel mai frecvent cu reacții adverse sunt lavanda, menta, arborele de ceai și ylang-ylangul.
Uleiurile bogate în fenoli, cum ar fi scorțișoara, pot provoca iritarea pielii și nu trebuie utilizate pe piele fără a fi combinate cu un ulei de bază. Între timp, uleiurile esențiale obținute din fructe citrice cresc reacția pielii la lumina soarelui și pot apărea arsuri.