Cum Utilizam Uleiurile Esentiale de la doTerra
Cum utilizam Uleiurile Esentiale de la doTerra ?
Utilizarile uleiurile esentiale au atat efecte locale, cat si sitemice (adica asupra intregului organism). De exemplu, inhalarea unui ulei esential poate avea efecte locale la nivelul plamanului si inginerarea unui ulei esential poate avea efecte locale la nivelu stomacului sau gatului. In ambele cazuri ele vor avea si efecte sistemice, fiind absorbite in sistemul circulator.
Indiferent de metoda de utilizare aleasa, uleiurile esentiale au propietatea de a intra in contact cu fiecare celula a corpului in doar 20 de minute, fiind apoi metabolizate la nivelul ficatului si eliminate din corp in 2 – 3 ore.
Sloganul „Less is more„ (mai putin este mai mult) este cheia utilizari cu succes a uleiurilor esentiale in viata de zi cu zi. Din acest motiv, 1-2 picaturi aplicate des sunt mult mai eficiente si sigure decat o cantitate mare aplicata dintr-o data.
Utilizarea Aromatica a Uleiurilor Esentiale
- Difuzeaza cu ajutorul unui difuzor aromaterapie cu aburi reci.
- Inhaleaza din palme.
- Foloseste ca parfum.
- Poarta un lantisor cu medalion difuzor aromaterapie.
Cel mai usor mod de a ne bucura de efectele utilizarii aromatice a uleiurilor esentiale este inhalarea compusilor aromatici volatili fie direct din sticluta, fie o picatura inhalata din palme.
Difuzarea uleiurilor esentiale aduce beneficii la nivel emotional, improspateaza aerul din incaperi, birou sau masina etc. Propietatile antibacteriene, antivirale si e ale uleiurilor esentiale ne asigura ca acestea omoara microorganismele, reduc mucegaiul si poluarea din aer.
In plus, cel mai rapid si util mod de a sustine aparatul respirator este difuzarea sau inhalarea direct din palme sau din sticluta.
Uleiurile esentiale pot fi folosite. de asemenea, si pe post de parfum, fie aplicate pe punctele de puls, fie purtate pe un pendantiv special. Astfel, nu doar ca ne bucuram de mirosul lor, dar in acelasi timp beneficiem si de propietatile terapeutice ale uleiurilor folosite.
Utilizarea Interna a Uleiurilor Esentiale
Nu se recomanda administrarea interna FARA acordul sau sub supravegherea stricta a unui medic sau aromaterapeut.
- 1-2 picaturi sublingual.
- Apa aromata, limonada, smoothie, ceai, capsule vegetale (a se completa cu un ulei vegetal, ex ulei de masline).
- Bucatarie.
Utilizarea interna, reprezinta ingerarea uleiurilor esentiale. Doar uleiurile esentiale 100% pure cu grad terapeutic (CPTG) se pot folosi, cu precautie, si intern.
Atentie insa la uleiurile care nu se pot inginera: Arborvitae, AromaTouch, Balance, Breathe (Air), Cedru, Citrus Bliss, Cheer, ClaryCalm, Console, Chiparos, Deep Blue, HD Clear, Brad Douglas, Eucalipt, Forgive, Immortelle, InTune, Motivate, Passion, PastTense, Peace, Purify, Serenity, TerraShield, Wintergreen, Whisper.
Verificati mereu eticheta pentru specificatiile de utilizare interna/ Supplement Facts.
Utilizarea sublinguala a uleiurilor esentialte pure.
Una din metodele de utilizare a uleiurilor esentiale este variamnta sublinguala. 1-2 picaturi de ulei esential puse sub limba vor ajunge rapid in sange, deoarece capilarele sangvine sunt superficiale in aceasta zona.
Aceasta metoda elimina metabolizarea hepatica (uleiurile nu ajung in stomac, de unde ar fi absorbite si metabolizate apoi, ci ajung direct in circulatie) ceea ce inseamna ca o cantitate mare de constituenti vor ajunge direct in celule.
Utilizarea cu capsule vegetale a uleiurilor esentiale terapeutice.
O alta metoda de inginerare a uleiurilor esentiale este sub forma de capsula vegetala. In capsulele vegetale golae se pun intre 1 si 10 picaturi de ulei esential dupa caz, si se completeaza cu ulei vegetal de calitate (masilne, cocos, in, etc).
Utilizarea uleiurilor esentiale in Bucatarie.
Uleiurile esentiale sunt ingrediente excelente in bucatarie, fie in deserturi, paste, sosuri sau chiar limonade, smoothie-uri sau ceaiuri.
Atentie insa la concentratie. Adaugati treptat cate o picatura pana la obtinerea gustului dorit.
Utilizarea Topica a Uleiurilor Esentiale
- Aplica pe zona cu probleme/dureri (dilueaza corespundator cu ulei fractionat de cocos sau ulei extravirgin de masline, pentru a elimina orice sensibilitate cutanta posibila).
- Aplica pe ceafa, frunte, zone puls, inima.
- Pentru a afecta intregul organism aplica pe talpi, coloana, in jurul buricului.
- Pentru a afecta zone specifice a corpului, sau anumite organe, se aplica local in zona de proiectie a organului respectiv pe piele.
Unele uleiuri esentiale se pot aplica pe piele fara a fi diluate (vezi lista in Ghidul de Produse doTerra), insa pentru a evita orice neplacere, testeaza mereu inainte, pe o suprafata mica de piele.
Pentru a evita orice posibila iritatie si pentru a proteja pielea bebelusului, se recomanda diluarea uleiurilor esentiale in ulei purtator (ulei de cocos fractionat, ulei de masline, in, etc.) inainte de folosire.
Aplicarea unui ulei purtator INAINTE de a aplica uleiul esential, incetineste (dar nu inhiba) absorbtia in piele.
Aplicarea unui ulei purtator DUPA aplicarea uleiului esential, accelereaza absorbtia acestuia.
In ambele cazuri, uleiul purtator previne evaporarea rapida a uleiurilor esentiale. Printre metodele de aplicare topica a uleiurilor esentiale se enumara masajul, compresele calde si baile cu sare. Cand aplicam uleiuri esentiale este important sa evitam zonele sensibile: ochi, urechi, nas.
Statificarea Uleiurilor Esentiale Terapeutice.
Este procesul prin care aplicam mai mult de un ulei esential pe portiunea cu probleme pentru a intensifca efectul si a grabi vindecarea. Dupa aplicarea primului ulei esential, asteptam cel putin 30 de secunde inainte de a-l aplica pe cel de-al doielea.
Frecventa aplicarii uleiurilor esentiale terapeutice
In conditii acute, aplica uleiurile esentiale la fiecare 15-20 de minute pana cand sintomele se reduc, apoi aplica din nou peste 2-6 ore, in functie de nevoie.
Pentru imbunatatirea conditilor cronice, aplica sistematic de 2-3 ori pe zii.