Uz intern

Utilizarea Internă a Uleiurilor Esențiale

1. De ce să utilizați intern uleiuri esențiale?

Când doriți să experimentați beneficiile înălțătoare, energizante sau calmante ale uleiurilor esențiale, utilizarea aromatică oferă o modalitate rapidă și ușoară de a obține beneficiile dorite. Când vrei să te calmezi, hidratezi, hrănești sau să îți înmoai pielea, utilizarea topică a uleiurilor esențiale poate furniza în mod eficient efectul dorit. 

Care este atunci avantajul utilizării uleiurilor esențiale pe plan intern? 

În timp ce utilizarea internă a uleiurile esențiale sunt un mister pentru unii, cercetările au descoperit o mulțime de utilizări sigure și benefice pentru utilizarea internă a uleiurilor esențiale. Da, utilizarea aromatică și topică a uleiurilor esențiale oferă o varietate de beneficii; în orice caz, utilizarea internă poate fi la fel de benefică atunci când se face corect. Utilizarea internă a uleiurilor esențiale oferă unele beneficii exclusive pentru organism pe care utilizarea aromatică și topică pur și simplu nu le poate realiza.

Avantajele utilizării interne

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru ingerarea uleiurilor esențiale este de a profita de beneficiile interne pe care le dețin pentru organism. Fiecare ulei esențial posedă o structură chimică diferită care va oferi organismului proprietăți și beneficii unice. De exemplu, unele uleiuri esențiale pot fi utilizate intern pentru a promova funcția sănătoasă a celulelor, pentru a sprijini sănătatea gastro-intestinală sau pentru a menține o funcție imunitară sănătoasă, în timp ce altele pot oferi beneficii interne de curățare.

* Atunci când sunt utilizate corect, uleiurile esențiale dețin o gamă largă de beneficii de sănătate.

Beneficii

Pe lângă beneficiile substanțiale pentru sănătate, utilizarea internă oferă și o modalitate de a adăuga în condiții de siguranță, naturale, arome puternice pentru alimente și băuturi. Nu numai că adăugarea de uleiuri esențiale la băuturi, gustări și produsele de copt oferă o modalitate simplă de a experimenta beneficiile uleiului esențial pentru sănătate, de asemenea, va adăuga o aromă puternică, unică.

Este sigur să folosești uleiuri esențiale intern?

Dacă nu ați mai folosit uleiuri esențiale pe plan intern, ar putea părea ciudat să consumați ceva atât de puternic. Cu toate acestea, uleiurile esențiale provin din plante, fructe și compușii găsiți în natură și, prin urmare, prezintă o modalitate sigură de a primi beneficii interne. Cel mai probabil încorporați deja uleiuri esențiale în dieta zilnică, la fel ca multe dintre alimentele pe care le consumăm conțin o cantitate mică de ulei esențial.

Pentru că corpurile noastre sunt proiectate pentru a metaboliza și a procesa compuși naturali, cum ar fi plantele și fructele, suntem deja echipați pentru a metaboliza uleiurile esențiale. Uleiurile esențiale sunt doar concentrații mari de compuși naturali – partea care conferă plantelor gustul și mirosul lor. În timp ce unele uleiurile esențiale nu sunt niciodată adecvate pentru consumul intern, există o mulțime de uleiuri care poate fi luate în condiții de siguranță intern și procesat de către organism – la fel ca alte substanțe găsite în natură.

Rețineți că nu toate uleiurile esențiale sunt sigure pentru uz intern – unele uleiurile esențiale nu sunt niciodată adecvate pentru utilizarea internă. Vom discuta despre acestea uleiuri esențiale mai mult în capitolele doi și patru.

Metabolismul: susținerea vieții reacții chimice care apar în celule care ajută organismul să crească, reproduce, reziste și să răspundă la mediu.

Știința din spatele utilizării interne

StintaDupă cum am menționat, deja consumăm cantități mici de uleiuri esențiale în dieta noastră zilnică, astfel încât corpurile noastre sunt echipate să le proceseze. Ca și alte lucruri pe care le consumăm, uleiurile esențiale sunt procesate prin corpul nostru atunci când sunt luate intern, oferind organism cu beneficii specifice.

Atunci când un ulei esențial este ingerat, acesta este transportat prin tractul gastro-intestinal, direct în fluxul sanguin, unde este apoi transportat în restul corpului. Ca și compuși solubili în lipide, uleiurile esențiale pot fi transportate cu ușurință la toate organele corpului, chiar și creierul. Deoarece uleiurile esențiale pot fi livrate organelor de organism, sunt procesate (ca și alte lucruri pe care le consumăm) prin metabolizare de către ficat și alte organe și apoi excretate.

În timp ce corpurile noastre sunt concepute pentru a metaboliza și prelucra compuși naturali precum uleiuri esențiale, este important să ne amintim că organismul poate manipula doar uleiurile esențiale în doze adecvate. Veți afla mai târziu despre dozajul adecvat, dar nu uitați acest lucru atunci când utilizați uleiuri esențiale în interior, luați întotdeauna în considerare dozele și nivelurile de consum. Fiecare ulei esențial conține diferite componente chimice care va provoca reacții unice în interiorul organelor și celulelor corpului. Prin luarea în considerare a chimiei și doza recomandată pentru fiecare ulei esențial individual, pentru a profita în siguranță de beneficiile utilizării interne.

2. Cercetare

În timp ce mulți au dezbătut utilizarea internă a uleiurilor esențiale de ani de zile, practică este continuă confirmată și validată prin cercetări și studii. Cercetătorii continuă să confirme siguranța utilizării interne a uleiurilor esențiale și există informații substanțiale care să ajute utilizatorii să se mențină în parametrii de siguranță ai utilizării interne.

Uleiurile esențiale care sunt considerate sigure pentru uz intern:

În plus față de această listă de uleiuri esențiale care au o documentație substanțială privind utilizarea în condiții de siguranță, este important să ne amintim că există unele uleiuri esențiale care nu pot fi utilizate niciodată intern datorită compoziției lor chimice și a efectului asupra corpului.

Următoarele uleiuri esențiale doTERRA nu trebuie utilizate niciodată intern, în nici o cantitate: Arborvitae, Cedru, Chiparos, Brad Douglas, Nard, Wintergreen, Eucalipt

+ doTERRA Uleiul de eucalipt provine de la Eucalyptus radiata, care nu este destinat uzului intern. Alte produse doTERRA precum doTERRA On Guard® includ Eucalipt globulus, care este sigur de utilizat intern

Cercetările continue arată că utilizarea internă a uleiurilor esențiale nu este doar sigură, ci că poate oferi organismului beneficii semnificative.

2. Instrucțiuni de siguranță

Când vine vorba de utilizarea în siguranță a uleiurilor esențiale pe plan intern, sunt multe de luat în considerare. Cel mai important, trebuie să ne amintim că nu toate uleiurile esențiale sunt create egale – fiecare ulei esențial are machiajul său  chimic, propriul set de beneficii și reacționează cu corpul în felul său. În plus, uleiurile esențiale nu sunt create în mod egal, deoarece recolta, producția și testarea pot varia de la distribuitor la distribuitor. Aceasta înseamnă că, în timp ce unele uleiuri esențiale sunt pure și temeinice testate, altele includ materiale de umplutură, conservanți sau impurități care scad calitatea uleiului și le face nesigure pentru uz intern.

Noțiuni de bază

Pentru uz intern, cel mai bine este să începeți cu cea mai mică doză posibilă, 1-2 picături. De aici, doză poate fi crescută după cum este necesar (din nou, aceasta va depinde de vârsta, dimensiunea și starea de sănătate a individului, precum și de beneficiul dorit pe care încearcă să îl obțină.)

Doză recomandată

În funcție de uleiul sau amestecul specific, doză recomandată pentru uz intern variază de la 1 la 5 picături. Dincolo de acest punct, creșterea dozei nu va mai aduce beneficii, iar administrarea prea multă poate fi potențial dăunătoare pentru organism. Este mai bine pentru utilizator să ia doze mai mici și să repete doza la fiecare 4-6 ore după cum este necesar.

Doză zilnică

De obicei, nu mai mult de 20 de picături de uleiuri esențiale trebuie consumate intern într-o perioadă de 24 de ore, dar acest maxim poate fi mai mare sau mai mic în funcție de uleiul utilizat. Dacă utilizatorul se apropie de maxim, orice doză trebuie întreruptă pentru o perioadă extinsă de timp pentru a asigura siguranța. Doze zilnice mai mici sunt recomandate atunci când se utilizează intern un ulei esențial pe o perioadă extinsă de timp

Uleiuri Puternice

Fiecare ulei esențial are un compus chimic unic, care provoacă diferite reacții în interiorul corpului, pe măsură ce uleiul este procesat prin sistemele corpului. Atunci când sunt utilizate intern, unele uleiuri esențiale nu trebuie așezate direct pe limbă sau direct în gură și înghițite datorită designului lor chimic individual și a modului în care acesta afectează corpul. Unele uleiuri sunt pur și simplu prea puternice pentru a fi luate direct sau fără a modifica metoda de aplicare. Aceste uleiuri pot fi luate intern adăugând două sau trei picături într-o capsulă vegetală, punând una sau două picături în rețete culinare sau adaugand o picătură de ulei în paharul cu apa, suc sau ceai 

Următoarele uleiuri sunt considerate „uleiuri puternice” și trebuie utilizate cu prudență datorită potenței lor: Cassia, Scorţişoară, Cuișoare, Oregano, Cimbru

SENSIBILITATE

După cum sa menționat, utilizarea internă sigură a uleiurilor esențiale variază de la individ la individ. Un ulei esențial poate avea un efect asupra unei persoane și alta asupra alteia.

Uleiurile esențiale nu pot provoca reacții alergice serioase

Este important să știm că uleiurile esențiale nu conțin alergeni și, prin urmare, nu pot provoca o adevărată reacție alergică. O reacție alergică apare atunci când corpul are o reacție imună anormală după expunerea la o moleculă de proteină care este de obicei inofensivă. Uleiurile esențiale Pure Therapeutic Grade® certificate CPTG sunt alcătuite complet din compuși aromatici volatili găsiți în natură; nu conțin molecule de proteine – deci nu pot crea un adevărat răspuns alergic.

În timp ce uleiurile esențiale nu pot provoca reacții alergice, ele pot provoca reacții de sensibilitate la unii oameni, deoarece fiecare dintre noi are niveluri diferite de prag de sensibilitate. Când apare sensibilitatea la un ulei esențial, acesta poate crea simptome asemănătoare unei reacții alergice.

Cum voi ști dacă sunt sensibil la un anumit ulei?

Sensibilitatea la un ulei esențial poate provoca răspunsuri în piele, sistemul digestiv, sistemul respirator și alte zone ale corpului.

Unele dintre semnele unei sensibilități la uleiurile esențiale includ durere, umflături sau sensibilitate la nivelul pielii, iritații ale pielii, dificultăți de respirație și stomac deranjat.

Cum să gestionați sensibilitatea la uleiurile esențiale

Dacă dezvoltați o sensibilitate la un ulei esențial, puteți gestiona cu ușurință aplicația de ulei esențial pentru a evita sensibilitatea sau disconfortul. Deoarece sensibilitatea la un ulei esențial nu este la fel ca o reacție alergică, este posibil să puteți utiliza acel ulei esențial cu o altă formă de aplicare. De exemplu, dacă vă confruntați cu sensibilitate după ce ați utilizat intern un ulei esențial, este posibil să îl puteți utiliza în continuare aromatic sau topic.

Sensibilitatea la uleiurile esențiale poate fi cauzată și de dozare. Dacă ați experimentat sensibilitate cu un anumit ulei esențial în trecut, puteți încerca să diluați uleiul sau pur și simplu să luați o doză mai mică pentru a vedea dacă sensibilitatea a fost cauzată de o doză mare de ulei.

Dacă vreodată experimentați o reacție de sensibilitate la uleiurile esențiale din sistemul digestiv, este important să întrerupeți imediat utilizarea acelui ulei. Dacă a fost consumată o cantitate mare de ulei, contactați imediat controlul otrăvurilor. Dacă s-a consumat doar o cantitate mică de ulei, puteți ajuta la diminuarea sensibilității consumând multe lichide. Dacă reacția devine prelungită sau severă, este întotdeauna înțelept să solicite asistență medicală.

Toxicitate

Uleiurile esențiale sunt complet sigure de utilizat intern, atâta timp cât se respectă doza adecvată. În cele mai extreme cazuri, depășirea recomandărilor de dozare pentru uleiuri poate duce la toxicitate. Toxicitatea este atunci când o substanță ajunge la un punct care devine dăunătoar. Orice substanță (chiar și substanțe naturale, aparent inofensive) poate deveni toxică dacă este utilizată într-o doză inadecvată.

Deși uleiurile esențiale au potențial de toxicitate atunci când sunt utilizate în doze incorecte (la fel ca apa, mineralele, vitaminele și alte substanțe), doza toxică a unui ulei esențial este întotdeauna cu mult peste doza recomandată. O persoană ar trebui să depășească cu mult recomandările de dozare pentru ca un ulei esențial să se plaseze în intervalul periculos de toxicitate.

4. Cum se utilizează uleiurile esențiale intern

Acum, că știți beneficiile utilizării interne a uleiurilor esențiale, că acestea s-au dovedit sigure în utilizare și cum interacționează cu corpul, s-ar putea să vă întrebați: „Cum folosesc exact uleiurile esențiale pe plan intern?” Există multe metode de aplicare internă a uleiului esențial de care se pot bucura chiar și începătorii de uleiuri esențiale. Mai jos sunt câteva modalități simple de a utiliza uleiurile esențiale pe plan intern.

Dupa Apa

Apă

Pentru a vă bucura de beneficiile interne ale uleiurilor esențiale, puteți adăuga oricând o picătură sau două la un pahar de apă. Nu numai că uleiurile esențiale vor adăuga o aromă puternică apei simple, dar aceasta oferă o modalitate ușoară de a utiliza uleiurile esențiale în interior.

Capsule suplimentare

O altă modalitate simplă de a utiliza uleiurile esențiale pe plan intern este de a plasa câteva picături într-o capsulă vegetală. doTERRA® oferă capsule vegetale care nu conțin conservanți și produse de origine animală,

Utilizare directă

Uleiurile esențiale pot fi plasate direct în gură și înghițite pentru beneficii interne. Rețineți că uleiurile esențiale sunt extrem de puternice și chiar o picătură pe sau sub limbă va fi puternică. Pentru uleiurile esențiale care sunt prea puternice pentru a fi luate direct, diluați o picătură în cel puțin 250ml de apă înainte de a înghiți. Nu uitați, uleiurile esențiale precum cassia, scorțișoară, cuișoare, chimen, oregano și cimbru trebuie întotdeauna diluate.

Gătit și coacere

Adăugarea de uleiuri esențiale la mâncărurile și produsele de panificație preferate este o modalitate minunată de a experimenta beneficiile aromatice ale uleiurilor esențiale, ca să nu mai vorbim de beneficiile lor pentru organism. Cea mai mică cantitate de uleiuri esențiale poate spori aroma oricărui platou, băutură, desert, marinată sau orice alt fel de mâncare.

Câteva lucruri de reținut înainte de a începe

Dacă tocmai începeți utilizarea internă, aruncați o privire la sfaturile de mai jos pentru a vă asigura o utilizare adecvată.

  • Respectați întotdeauna instrucțiunile de utilizare recomandate. Verificați etichetele sticlelor de ulei esențial sau suplimente de ulei esențial pentru a vă asigura că urmați instrucțiunile producătorului pentru utilizarea prevăzută. Dacă aveți probleme sau condiții de sănătate specifice, este întotdeauna o idee bună să consultați medicul dumneavoastră înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
  • Începeți întotdeauna cu o picătură. Începând cu o cantitate mică, puteți deveni mai familiarizați cu fiecare esențial uleiul și cum reacționează corpul dumneavoastră la chimia uleiului. Apoi, puteți crește numărul de picături pe care îl utilizați pentru a obține rezultatele dorite odată ce știți cum reacționează corpul dumneavoastră la fiecare ulei.
  • Verificați întotdeauna dacă uleiurile esențiale pe care le utilizați nu conțin contaminanți și impurități în ordine pentru a vă proteja corpul de rău. În timp ce dōTERRA® folosește teste și analize de la terți pentru a se asigura fiecare sticlă de ulei esențial atinge standarde înalte fără impurități chimice, acest lucru nu este valabil pentru toți distribuitoare de uleiuri esențiale. Folosind uleiuri esențiale testate, de înaltă calitate, veți putea folosiți în siguranță și ușor uleiurile esențiale intern
  • Utilizați întotdeauna uleiuri esențiale recomandate pentru uz intern. Amintiți-vă, există unele uleiuri esențiale care nu ar trebui niciodată utilizate intern – în orice cantitate. Verificați întotdeauna etichetele și instrucțiuni de utilizare pentru a se asigura că uleiul esențial este destinat uzului intern.

 

Gătitul cu uleiuri esențiale

Timp de secole, uleiurile esențiale au fost folosite pentru a adăuga aromă meselor datorită naturii lor puternice și a capacității de a spori aromele naturale. Când gătiți cu uleiuri esențiale, amintiți-vă, puțin este mult. Deoarece uleiurile esențiale sunt atât de concentrate, chiar și cea mai mică picătură poate oferi o cantitate serioasă de aromă. 

Când gătiți cu uleiuri esențiale, mai degrabă decât să adăugați o picătură întreagă în vasul dvs., înmuiați o scobitoare în sticlă pentru a extrage aroma și amestecați cu scobitoarea celelalte ingrediente. Puteți oricând să adăugați mai multă aromă, dar adăugând prea mult ulei esențial ar putea copleși și chiar distruge preparatul.

Este posibil să fie nevoie de unele experimente, dar pe măsură ce începeți să utilizați uleiuri esențiale pentru a vă aroma și îmbunătăți alimentele, veți experimenta în curând beneficiile pe care aceste extracte naturale le pot oferi și vă veți bucura și mai mult de rețetele dvs. preferate.

 

Pin It on Pinterest