Creșterea imunității rapid cu uleiuri esențiale
În lunile de iarnă, corpul nostru poate beneficia de puțină atenție suplimentară. Sistemul imunitar este unul dintre principalele motoare care ne protejează, așa că suntem fericiți și sănătoși.
Dar de ce suntem mai vulnerabili iarna? Cercetările de la Yale au arătat că motivul pentru care sistemul nostru imunitar este dezavantajat în timpul iernii este că frigul slăbește prima linie de apărare imunitară a nasului. Capacitatea celulelor imune de a efectua apoptoză (autodistrugere pentru a preveni răspândirea unui virus la alte celule) este compromisă, lăsând celulele imune într-un dezavantaj față de germenii invadatori [Sursa 1].
Mai mult decât atât, un factor important joacă și lipsa vitaminei D, din cauza expunerii mai mici la soare. Vitamina D are numeroase beneficii pentru sănătate, dar este esențială atunci când vine vorba de un sistem imunitar care funcționează bine. Celulele noastre ucigașe, sau celulele T (celule care caută în mod activ agenți patogeni dăunători pentru a-i distruge în fluxul sanguin), au nevoie de vitamina D pentru a se activa. Dacă există o lipsă de vitamina D, eficacitatea sistemului imunitar adaptativ este suprimată [Sursa 2].
Proprietățile terapeutice ale uleiurilor esențiale pot ajuta la întărirea sistemului imunitar. Luna aceasta, ne vom scufunda mai adânc în ceea ce uleiurile esențiale pot oferi pentru a ne sprijini corpul să cucerească curentele reci și zilele gri și cu zăpadă!
Factori care influențează puterea sistemului imunitar
Diferiți factori determină cât de bine funcționează mecanismul nostru de apărare. Indiferent cât de sănătos trăiești, este firesc ca sistemul imunitar să fie slăbit la un moment dat. Factori precum stresul, somnul, dieta și exercițiile fizice influențează vitalitatea sistemului tău imunitar. Urmând o dietă nutritivă cu 7 până la 8 ore de somn și suficient exercițiu ar trebui să te aducă cel puțin pe drumul cel bun [Sursa 3][Sursa 4][Sursa 5].
Cum funcționează sistemul imunitar
Sistemul imunitar este prima noastră apărare care ne protejează de viruși, boli și agenți patogeni care pătrund în corpul nostru. Dacă orice organisme dăunătoare și-au găsit drumul în sângele nostru, anticorpii atacă intrușii și îi eliberează pe invadatorii din sistemul nostru.
Sistemul imunitar se activează atunci când dă peste ceva pe care nu îl recunoaște ca fiind al lui. Prima linie de apărare este sistemul imunitar nespecific, sau înnăscut, și acționează ca protecție generală pentru a lupta împotriva microbilor care intră prin mucoasele pielii. Al doilea sistem de apărare este sistemul imunitar specific sau adaptiv, unde detectează, atacă și neutralizează agenții patogeni dăunători.
Agentii patogeni (sau germenii) sunt, in principiu, orice organism care poate produce boala. Ei poartă un antigen, un tip de proteină găsit pe suprafața agentului patogen, care se leagă de un receptor specific de antigen al celulei B sau de un anticorp specific pentru antigen. Sistemul imunitar este programat pentru a viza antigenele. După ce un limfocit (un tip de globule albe) recunoaște antigenul, acesta produce anticorpi specifici acelui antigen. Anticorpii atacă apoi agentul patogen prin blocarea în forma unică a antigenului. După ce agentul patogen este distrus, este absorbit de macrofage (un proces numit fagocitoză) [Sursa 6]
Cum vă întăresc uleiurile esențiale sistemul imunitar
Uleiurile esențiale conțin compuși care au proprietăți farmacologice. Acești compuși, inclusiv carbohidrați, eteri, alcooli, aldehide și cetone, sunt motivul pentru care uleiurile esențiale au un parfum specific și proprietăți biologice în scopuri medicinale [Sursa 7].
Acestea pot fie să întărească sistemul imunitar, fie să elimine bacteriile și virușii dăunători. În timp ce toate uleiurile esențiale conțin proprietăți antibacteriene, antivirale și antiseptice într-o oarecare măsură, unele uleiuri esențiale au mai mult una decât alta. În funcție de caracteristicile lor, uleiurile esențiale pot lupta împotriva virușilor, pot purifica aerul, pot atenua simptomele asemănătoare gripei și pot aduce confort în timpul bolii [Sursa 8].
Pe langa factorii biologici, uleiurile esentiale oferă și un beneficiu psihologic. Uleiurile esențiale derivate din ierburi precum levănțica și rozmarinul favorizează relaxarea prin reducerea nivelului de stres (cortizol). Hormonul cortizol scade mecanismele de apărare ale sistemului imunitar, reducând nivelul de limfocite și compromițând creșterea celulelor T. Aromaterapia poate ajuta la ameliorarea tensiunii și a stresului. Cercetările arată că inhalarea uleiurilor esențiale de lavandă și rozmarin reduce nivelul de cortizol, întărind astfel sistemul imunitar [Sursa 9].
Cele mai bune uleiuri esențiale pentru sistemul imunitar
Deși uleiurile esențiale pot avea efecte benefice pe tot parcursul anului, le-am selectat pe aceste cinci pentru calitățile lor specifice ale sistemului imunitar. Uleiurile esențiale pot fi folosite în moduri diferite, dar aici ne concentrăm pe inhalare.
Ulei esențial Eucalipt
Eucalyptus Globulus este binecunoscut pentru parfumul său revigorant, proprietățile de curățare și sprijinul în ameliorarea bolilor respiratorii. Conține un procent ridicat în 1,8-cineol, în general între 60-90% [Sursa 10]. După inhalare, cercetările arată că susține sănătatea și funcționarea monocitelor și producția de celule T [Sursa 11][Sursa 12].
Uleiul de eucalipt are, de asemenea, efecte antibacteriene asupra bacteriilor infecțioase din tractul respirator superior, inclusiv asupra celor care cauzează gripa și streptococul [Sursa 13]. Aromele sale deschid, de asemenea, căile respiratorii și descongestionează sinusurile și calmează tusea dureroasă. Cu proprietățile sale antiseptice și antiinflamatorii puternice [14], întărește sistemul imunitar și revigorează organismul [Sursa 15][Sursa 16].
Ulei esențial Lămâie
Uleiul esențial de lămâie un stimulent serios pentru starea de spirit. Cercetările arată în mod constant că ameliorează simptomele de anxietate și depresie [Sursa 17].
În plus, uleiul esențial de lămâie oferă calități puternice antibacteriene și antioxidante care fac minuni pentru sistemul imunitar și nivelul de energie. La fel este și uleiul esențial de lămâie asociat cu producția îmbunătățită de limfocite, principalul tip de celule imunitare ale corpului [18][19].
Ulei esențial Rozmarin
Uleiul esențial de rozmarin are proprietăți antibacteriene puternice care vă ajută să vă protejați corpul. Similar cu uleiul de eucalipt, uleiul esențial de rozmarin are un efect pozitiv asupra protecției dumneavoastră împotriva bolilor căilor respiratorii. Datorită procentului său ridicat de 1,8-cineol, are un efect antiinflamator asupra bolilor căilor respiratorii [Sursa 20][Sursa 21].
În plus, uleiul are calități fortifiante care întăresc sistemul imunitar datorită beneficiilor sale psihologice. Cercetările arată proprietățile de bine ale rozmarinului; reducerea nivelului de cortizol și astfel creșterea forței sistemului imunitar [Sursa 22].
Ulei esențial Arbore de ceai
Uleiul esențial de arbore de ceai luptă împotriva infecțiilor și inhibă bacteriile dăunătoare. Cu calități antibacteriene și antifungice puternice datorită nivelurilor ridicate de alfa-sabină și calităților anti-sceptice din cauza terpinenen-4-olului, uleiul esențial de arbore de ceai este un stimulator imunitar notabil [Sursa 23][Sursa 24]. De exemplu, cercetările arată că proteinele sale semnificativ suprimate sunt asociate cu un răspuns inflamator [Sursa 25].
Ulei esențial Cuișoare
Uleiul esențial de cuișoare este unul dintre cele mai robuste uleiuri esențiale antibacteriene. Procentul său ridicat de eugenol, în general între 70-76%, susține proprietăți puternice antimicrobiene și antifungice care curăță moleculele dăunătoare din aer [Sursa 26]. Se sugerează că uleiul esențial de cuișoare promovează regenerarea anumitor celule și proteine asociate cu sistemul imunitar și cu inflamația [Sursa 27][Sursa 28].
Cum se folosesc aceste uleiuri?
Creează-ți amestecul de stimulare a sistemului imunitar din aceste 5 uleiuri:
Rețetă pentru 10 ml = 200 de picături
Adăugați într-un recipient de 10 ml următoarele uleiuri esențiale
- Lămâie 100 de picături
- Eucalyptus globulus 60 picături
- Arbore de ceai 25 de picături
- Rozmarin 10 picături
- Cuișoare 5 picături
În difuzorul pentru uleiuri esențiale cu ultrasunete de la doTerra :
Pasul 1: Umpleți rezervorul cu apă până unde este indicat.
Pasul 2: În funcție de dimensiunea încăperii și de preferința personală a intensității parfumului, puteți adăuga 5 până la 10 picături de ulei esențial.
Pasul 3: Alegeți durata.
Pasul 4: Bucurați-vă de toate beneficiile pe care natura le are de oferit.
Difuzor Petal doTerra
Difuzor doTerra vaporizator de uleiuri esențiale. Acest difuzor doTerra asistă la dispersarea în aer a uleiurilor esențiale cu scopul inhalării acestora în cel mai eficient mod posibil.
SAU::
Metode de aplicare, dozaj
COPII/ADULȚI
TOPIC: 1 pic On Guard cu ulei purtător masat în talpă seară la culcare
AROMATIC – difuzat On Guard (3 – 5 picături), doar ziua pt. că dă energie
BOMBĂ DE IMUNITATE – la primele semne de răceală
TOPIC: Faceți un roll-on cu 5 pic Tea Tree, 10 pic On Guard, 5 pic Tămâie, 3 pic Oregano, 10 pic Lămâie în 10 ml ulei purtător și aplicați pe tălpi de 2 ori pe zi
Atenție
Folosind aromaterapie pentru a vă ajuta sistemul imunitar, există câteva lucruri de care ar trebui să țineți cont:
Concentrația sa mare înseamnă că ar trebui să diluați întotdeauna uleiurile dacă le puneți pe piele și să nu le luați pe cale orală fără îndrumare profesională.
Alege uleiuri naturale și pure pentru a beneficia de aromoterapie
Fă-ți cercetările. Unele uleiuri esențiale sunt mai puternice decât altele și funcționează diferit.
Concluzie
Deși îngrijirea sănătății tale este cu siguranță o sarcină pe tot parcursul anului, sistemul tău imunitar este foarte vulnerabil în timpul lunilor de iarnă. Uleiurile noastre esențiale și difuzoarele sunt acolo pentru a vă da o mână de ajutor!
Surse:
[1] https://www.delimmune.com/2016/12/does-cold-weather-weaken-immune-system/
[2] Cantorna, M. T., Snyder, L., Lin, Y. D., & Yang, L. (2015). Vitamin D and 1, 25 (OH) 2D regulation of T cells. Nutrients, 7(4), 3011-3021.
[3] https://www.zyto.com/10-essential-oils-for-immunity
[4] https://www.matrixaromatherapy.com/post/essential-oils-for-immunity
[5]Peterfalvi, A., Miko, E., Nagy, T., Reger, B., Simon, D., Miseta, A., … & Szereday, L. (2019). Much More Than a Pleasant Scent: A Review on Essential Oils Supporting the Immune System. Molecules, 24(24), 4530.
[6] https://microbiologysociety.org/why-microbiology-matters/what-is-microbiology/microbes-and-the-human-body/immune-system.html
[7] Kalemba, D. A. A. K., & Kunicka, A. (2003). Antibacterial and antifungal properties of essential oils. Current medicinal chemistry, 10(10), 813-829.
[8] Peterfalvi, A., Miko, E., Nagy, T., Reger, B., Simon, D., Miseta, A., … & Szereday, L. (2019). Much More Than a Pleasant Scent: A Review on Essential Oils Supporting the Immune System. Molecules, 24(24), 4530.
[9] Rahimi, H., Nakhaei, M., Mehrpooya, N., Hatami, S. M., & Vagharseyyedin, S. A. (2019). The Effect of Inhaling the Aroma of Rosemary Essential Oil on the Pre-Hospital Emergency Personnel Stress and Anxiety: A Quasi-Experimental Study. Modern Care Journal, 16(3).
[10] Serafino, A., Vallebona, P. S., Andreola, F., Zonfrillo, M., Mercuri, L., Federici, M., … & Pierimarchi, P. (2008). Stimulatory effect of Eucalyptus essential oil on innate cell-mediated immune response. BMC immunology, 9(1), 17.
[11] Peterfalvi, A., Miko, E., Nagy, T., Reger, B., Simon, D., Miseta, A., … & Szereday, L. (2019). Much More Than a Pleasant Scent: A Review on Essential Oils Supporting the Immune System. Molecules, 24(24), 4530.
[12] Miguel, M. G., Gago, C., Antunes, M. D., Lagoas, S., Faleiro, M. L., Megías, C., … & Figueiredo, A. C. (2018). Antibacterial, antioxidant, and antiproliferative activities of Corymbia citriodora and the essential oils of eight Eucalyptus species. Medicines, 5(3), 61.
[13] Miguel, M. G., Gago, C., Antunes, M. D., Lagoas, S., Faleiro, M. L., Megías, C., … & Figueiredo, A. C. (2018). Antibacterial, antioxidant, and antiproliferative activities of Corymbia citriodora and the essential oils of eight Eucalyptus species. Medicines, 5(3), 61.
[15] https://www.medicalnewstoday.com/articles/266580#eucalyptus_health_benefits
[16] Tadtong, S., Kamkaen, N., Watthanachaiyingcharoen, R., & Ruangrungsi, N. (2015). Chemical components of four essential oils in aromatherapy recipe. Natural Product Communications, 10(6), 1934578X1501000673.
[17] Komiya M, Takeuchi T, Harada E. Lemon oil vapor causes an anti-stress effect via modulating the 5-HT and DA activities in mice. Behav Brain Res. 2006 Sep 25;172(2):240-9. doi: 10.1016/j.bbr.2006.05.006. Epub 2006 Jun 15. PMID: 16780969.
[18] Peterfalvi, A., Miko, E., Nagy, T., Reger, B., Simon, D., Miseta, A., … & Szereday, L. (2019). Much More Than a Pleasant Scent: A Review on Essential Oils Supporting the Immune System. Molecules, 24(24), 4530.
[19] Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601-611.
[20] Nascimento, N. R. F., Refosco, R. M. D. C., Vasconcelos, E. C. F., Kerntopf, M. R., Santos, C. F., Batista, F. J. A., … & Fonteles, M. C. (2009). 1, 8‐Cineole induces relaxation in rat and guinea‐pig airway smooth muscle. Journal of Pharmacy and Pharmacology, 61(3), 361-366.
[21] Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601-611.
[22] Rahimi, H., Nakhaei, M., Mehrpooya, N., Hatami, S. M., & Vagharseyyedin, S. A. (2019). The Effect of Inhaling the Aroma of Rosemary Essential Oil on the Pre-Hospital Emergency Personnel Stress and Anxiety: A Quasi-Experimental Study. Modern Care Journal, 16(3). Chicago
[23] Sandner, G., Heckmann, M., & Weghuber, J. (2020). Immunomodulatory activities of selected essential oils. Biomolecules, 10(8), 1139.
[24][24] Ali, B., Al-Wabel, N. A., Shams, S., Ahamad, A., Khan, S. A., & Anwar, F. (2015). Essential oils used in aromatherapy: A systemic review. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 5(8), 601-611.
[25] Nogueira, M. N. M., Aquino, S. G., Junior, C. R., & Spolidório, D. M. P. (2014). Terpinen-4-ol and alpha-terpineol (tea tree oil components) inhibit the production of IL-1β, IL-6 and IL-10 on human macrophages. Inflammation research, 63(9), 769-778.
[26] Sandner, G., Heckmann, M., & Weghuber, J. (2020). Immunomodulatory Activities of Selected Essential Oils. Biomolecules, 10(8), 1139. https://doi.org/10.3390/biom10081139
[27] Han, X., & Parker, T. L. (2017). Anti-inflammatory activity of clove (Eugenia caryophyllata) essential oil in human dermal fibroblasts. Pharmaceutical Biology, 55(1), 1619-1622.
[28] Goni, P., López, P., Sánchez, C., Gómez-Lus, R., Becerril, R., & Nerín, C. (2009). Antimicrobial activity in the vapour phase of a combination of cinnamon and clove essential oils. Food chemistry, 116(4), 982-989.