Beneficii pentru sănătate ale Cardamomului
10 beneficii pentru sănătate ale semintelor de cardamom, susținute de știință
Cardamomul este un condiment cu o aromă intensă, ușor dulce, pe care unii oameni o compară cu menta.
Este originar din India, dar este disponibil astăzi în întreaga lume și este folosit atât în rețete dulci, cât și sărate.
Se crede că semințele, uleiurile esentiale și extractele de cardamom au proprietăți medicinale impresionante și au fost folosite în medicina tradițională de secole (1, 2).
Iată 10 beneficii pentru sănătate ale cardamomului, susținute de știință.
1. Proprietățile antioxidante și diuretice pot scădea tensiunea arterială
Cardamomul poate fi util pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
Într-un studiu, cercetătorii au dat trei grame de pudră de cardamom pe zi la 20 de adulți care au fost nou diagnosticați cu hipertensiune arterială. După 12 săptămâni, nivelul tensiunii arteriale a scăzut semnificativ până la nivelul normal (Sursă de încredere).
Rezultatele promițătoare ale acestui studiu pot fi legate de nivelurile ridicate de antioxidanți din cardamom. De fapt, statusul antioxidant al participanților a crescut cu 90% până la sfârșitul studiului. Antioxidanții au fost legați de scăderea tensiunii arteriale (Sursă de încredere, Sursă de încredere).
De asemenea, cercetătorii bănuiesc că condimentul poate scădea tensiunea arterială datorită efectului său diuretic, ceea ce înseamnă că poate promova urinarea pentru a elimina apa care se acumulează în corpul tău, de exemplu în jurul inimii.
S-a demonstrat că extractul de cardamom crește urinarea și scade tensiunea arterială la șobolani (Sursă de încredere).
REZUMAT
Cardamomul poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale, cel mai probabil datorită proprietăților sale antioxidante și diuretice.
Cardamom doTerra
Uleiul esențial de Cardamom doTERRA este apreciat pentru aroma sa distinctă și condimentată, care adaugă o notă exotica în diverse preparate culinare și băuturi. Adăugați câteva picături în cafea, ceai sau deserturi pentru a crea o experiență gustativă rafinată și plină de savoare.
2. Poate conține compuși care luptă împotriva cancerului
Compușii din cardamom pot ajuta la combaterea celulelor canceroase.
Studiile la șoareci au arătat că pulberea de cardamom poate crește activitatea anumitor enzime care ajută la combaterea cancerului (6, 7).
Condimentul poate spori, de asemenea, capacitatea celulelor ucigașe naturale de a ataca tumorile (Sursă de încredere).
Într-un studiu, cercetătorii au expus două grupuri de șoareci la un compus care provoacă cancer de piele și au hrănit un grup cu 500 mg de cardamom măcinat pe kg (227 mg pe kilogram) de greutate pe zi (Sursă de încredere).
După 12 săptămâni, doar 29% din grupul care a mâncat cardamom a dezvoltat cancer, comparativ cu peste 90% din grupul de control (Sursă de încredere).
Cercetările asupra celulelor canceroase umane și cardamom indică rezultate similare. Un studiu a arătat că un anumit compus din condiment a oprit înmulțirea celulelor canceroase orale din eprubete (Sursă de încredere).
Chiar dacă rezultatele sunt promițătoare, aceste studii au fost efectuate doar pe șoareci sau în eprubete. Cercetarea umană este necesară înainte de a putea fi făcute afirmații mai puternice.
REZUMAT
Anumiți compuși din cardamom pot lupta împotriva cancerului și pot opri creșterea tumorilor la șoareci și eprubete. Cercetarea umană este necesară pentru a valida dacă aceste rezultate se aplică și oamenilor.
3. Poate proteja de bolile cronice datorită efectelor antiinflamatorii
Cardamomul este bogat în compuși care pot lupta împotriva inflamației.
Inflamația apare atunci când corpul dumneavoastră este expus la substanțe străine. Inflamația acută este necesară și benefică, dar inflamația pe termen lung poate duce la boli cronice (10, 11, 12).
Antioxidanții, găsiți din abundență în cardamom, protejează celulele de deteriorare și opresc apariția inflamației (Sursă de încredere).
Un studiu a constatat că extractul de cardamom în doze de 50–100 mg pe kg (23–46 mg pe kilogram) de greutate corporală a fost eficient în inhibarea a cel puțin patru compuși inflamatori diferiți la șobolani (Sursă de încredere).
Un alt studiu la șobolani a arătat că consumul de pulbere de cardamom a scăzut inflamația ficatului indusă de o dietă bogată în carbohidrați și grăsimi (Sursă de încredere).
Deși nu există atât de multe studii despre efectele antiinflamatorii ale cardamomului la oameni, cercetările arată că suplimentele pot crește statutul antioxidant cu până la 90% (Sursă de încredere).
REZUMAT
Compușii antioxidanți din cardamom pot ajuta la protejarea celulelor de deteriorare și pot încetini și preveni inflamația în organism.
Poate ajuta la problemele digestive, inclusiv la ulcere
4. Cardamomul a fost folosit de mii de ani pentru a ajuta digestia.
Este adesea amestecat cu alte condimente medicinale pentru a ameliora disconfortul, greața și vărsăturile (1).
Proprietatea cea mai cercetată a cardamomului, în ceea ce privește ameliorarea problemelor de stomac, este capacitatea sa posibilă de a vindeca ulcerele.
Într-un studiu, șobolanii au fost hrăniți cu extracte de cardamom, turmeric și frunze de sembung în apă fierbinte înainte de a fi expuși la doze mari de aspirină pentru a induce ulcer gastric. Acești șobolani au dezvoltat mai puține ulcere în comparație cu șobolanii care au primit doar aspirină (Sursă de încredere).
Un studiu similar la șobolani a constatat că extractul de cardamom singur ar putea preveni complet sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puțin 50%.
De fapt, la doze de 12,5 mg per kg (5,7 mg pe kilogram) de greutate corporală, extractul de cardamom a fost mai eficient decât un medicament anti-ulcer obișnuit (Sursă de încredere).
Cercetările în eprubetă sugerează, de asemenea, că cardamomul poate proteja împotriva Helicobacter pylori, o bacterie legată de dezvoltarea majorității problemelor de ulcer gastric (Sursă de încredere).
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a afla dacă condimentul ar avea același efect împotriva ulcerelor la oameni.
REZUMAT
Cardamomul poate proteja împotriva problemelor digestive și s-a dovedit că reduce numărul și dimensiunea ulcerelor de stomac la șobolani.
5. Poate trata respirația urâtă și poate preveni cariile
Utilizarea cardamomului pentru a trata respirația urât mirositoare și pentru a îmbunătăți sănătatea orală este un remediu străvechi.
În unele culturi, este obișnuit să vă împrospătați respirația mâncând păstăi întregi de cardamom după masă (1).
Chiar și producătorul de gumă de mestecat Wrigley folosește condimentul într-unul dintre produsele sale.
Motivul pentru care cardamomul poate duce la o respirație proaspătă de mentă poate avea de-a face cu capacitatea sa de a lupta împotriva bacteriilor comune ale gurii (Sursă de încredere).
Un studiu a constatat că extractele de cardamom au fost eficiente în combaterea a cinci bacterii care pot cauza carii dentare. În unele cazuri de eprubetă, extractele au împiedicat creșterea bacteriilor cu până la 0,82 inchi (2,08 cm) (20).
Cercetări suplimentare arată că extractul de cardamom poate reduce numărul de bacterii din probele de salivă cu 54% (21).
Cu toate acestea, toate aceste studii au fost efectuate în eprubete, ceea ce face neclar modul în care rezultatele se pot aplica la oameni.
REZUMAT
Cardamomul este adesea folosit pentru a trata respirația urât mirositoare și este o componentă a unor gume de mestecat. Acest lucru se datorează faptului că cardamomul ar putea fi capabil să omoare bacteriile comune ale gurii și să prevină cariile.
6. Poate avea efecte antibacteriene și poate trata infecțiile
Cardamomul are, de asemenea, efecte antibacteriene în afara gurii și poate trata infecțiile.
Cercetările arată că extractele de cardamom și uleiurile esențiale au compuși care luptă cu mai multe tulpini comune de bacterii (22, 23, 24, 25).
Un studiu pe eprubetă a examinat impactul acestor extracte asupra tulpinilor de Candida rezistente la medicamente, o drojdie care poate provoca infecții fungice. Extractele au putut inhiba creșterea unor tulpini cu 0,39–0,59 inchi (0,99–1,49 cm) (Sursă de încredere).
Cercetări suplimentare în eprubetă au descoperit că uleiurile esențiale și extractele de cardamom au fost la fel și uneori mai eficiente decât medicamentele standard împotriva E. coli și Staphylococcus, bacterii care pot provoca toxiinfecții alimentare (Sursă de încredere).
Studiile pe eprubetă au arătat, de asemenea, că uleiurile esențiale de cardamom luptă împotriva bacteriilor Salmonella care duce la intoxicații alimentare și Campylobacter care contribuie la inflamația stomacului (Sursa de încredere, Sursa de încredere).
Studiile existente asupra efectelor antibacteriene ale cardamomului au analizat doar tulpini izolate de bacterii din laboratoare. Prin urmare, dovezile nu sunt în prezent suficient de puternice pentru a afirma că condimentul ar avea același efect la oameni.
REZUMAT
Uleiurile esențiale și extractele de cardamom pot fi eficiente împotriva unei varietăți de tulpini bacteriene care contribuie la infecții fungice, intoxicații alimentare și probleme de stomac. Cu toate acestea, cercetările au fost efectuate doar în eprubete și nu la oameni.
7. Poate îmbunătăți respirația și utilizarea oxigenului
Compușii din cardamom pot ajuta la creșterea fluxului de aer către plămâni și la îmbunătățirea respirației.
Când este folosit în aromoterapie, cardamomul poate oferi un miros revigorant care îmbunătățește capacitatea corpului de a folosi oxigenul în timpul exercițiilor fizice (27).
Un studiu a cerut unui grup de participanți să inhaleze ulei esențial de cardamom timp de un minut înainte de a merge pe o bandă de alergare la intervale de 15 minute. Acest grup a avut un consum de oxigen semnificativ mai mare în comparație cu grupul de control (27).
Un alt mod prin care cardamomul poate îmbunătăți respirația și utilizarea oxigenului este prin relaxarea căilor respiratorii. Acest lucru poate fi deosebit de util pentru tratarea astmului.
Un studiu la șobolani și iepuri a constatat că injecțiile cu extract de cardamom ar putea relaxa trecerea aerului în gât. Dacă extractul are un efect similar la persoanele cu astm bronșic, acesta poate împiedica caile respiratorii inflamate să le restrângă și să le îmbunătățească respirația (28).
REZUMAT
Cardamomul poate îmbunătăți respirația prin stimularea absorbției mai bune de oxigen și relaxarea trecerii aerului către plămâni la oameni și animale.
8. Poate scădea nivelul zahărului din sânge
Când este luat sub formă de pulbere, cardamomul poate scădea glicemia.
Un studiu a constatat că hrănirea șobolanilor cu o dietă bogată în grăsimi și carbohidrați (HFHC) a făcut ca nivelul de zahăr din sânge să rămână crescut mai mult decât dacă ar fi hrăniți cu o dietă normală (Sursă de încredere).
Când șobolanilor aflați în dieta HFHC li s-a administrat pudră de cardamom, zahărul lor din sânge nu a rămas crescut mai mult decât zahărul din sânge al șobolanilor cu o dietă normală (Sursă de încredere).
Cu toate acestea, pulberea poate să nu aibă același efect la oamenii cu diabet de tip 2.
Într-un studiu efectuat pe peste 200 de adulți cu această afecțiune, participanții au fost împărțiți în grupuri care au luat doar ceai negru sau ceai negru cu trei grame de scorțișoară, cardamom sau ghimbir în fiecare zi timp de opt săptămâni (Sursa de încredere).
Rezultatele au arătat că scorțișoara, dar nu cardamomul sau ghimbirul, a îmbunătățit controlul zahărului din sânge (Sursă de încredere).
Pentru a înțelege mai bine efectul cardamomului asupra zahărului din sânge la oameni, sunt necesare mai multe studii.
REZUMAT
Un studiu pe șobolani sugerează că cardamomul poate ajuta la scăderea nivelului ridicat de zahăr din sânge, dar sunt necesare mai multe studii de înaltă calitate pe oameni.
9. Alte beneficii potențiale ale cardamomului pentru sănătate
Pe lângă beneficiile menționate mai sus, cardamomul poate fi bun pentru sănătatea dumneavoastră și în alte moduri.
Studiile la șobolani au descoperit că nivelurile ridicate de antioxidanți din condiment pot preveni atât creșterea ficatului, anxietatea și chiar ajuta la pierderea în greutate:
- Protecția ficatului: extractul de cardamom poate scădea nivelul crescut al enzimelor hepatice, al trigliceridelor și al colesterolului. Ele pot preveni, de asemenea, mărirea ficatului și greutatea ficatului, ceea ce reduce riscul de boală a ficatului gras (30, 31, 32, 33).
- Anxietate: Un studiu pe șobolani sugerează că extractul de cardamom poate preveni comportamentele anxioase. Acest lucru se poate datora faptului că nivelurile scăzute de antioxidanți în sânge au fost legate de dezvoltarea anxietății și a altor tulburări de dispoziție (34, 35, 36).
- Pierderea în greutate: Un studiu efectuat pe 80 de femei supraponderale și obeze prediabetice a găsit o legătură între cardamom și circumferința taliei ușor redusă. Cu toate acestea, studiile pe șobolani privind pierderea în greutate și condimentele nu au găsit rezultate semnificative (Sursa de încredere, Sursa de încredere)
Numărul de studii privind legătura dintre cardamom și aceste beneficii potențiale este limitat și, în principal, efectuate pe animale.
În plus, motivele pentru care condimentul poate ajuta la îmbunătățirea sănătății ficatului, anxietatea și greutatea nu sunt clare.
REZUMAT
: Un număr limitat de studii sugerează că suplimentele cu cardamom pot reduce circumferința taliei și pot preveni comportamentele anxioase și ficatul gras. Motivele din spatele acestor efecte sunt neclare, dar pot avea de-a face cu conținutul ridicat de antioxidanți al condimentului.
10. Sigur pentru majoritatea oamenilor și disponibil pe scară largă
Cardamomul este în general sigur pentru majoritatea oamenilor.
Cel mai obișnuit mod de a folosi cardamomul este în gătit sau coacere. Este foarte versatil și adesea adăugat la curry și tocanite indiene, precum și la prăjituri din turtă dulce, pâine și alte produse de patiserie.
Utilizarea suplimentelor, extractelor și uleiurilor esențiale de cardamom este probabil să devină mai frecventă în lumina rezultatelor promițătoare ale cercetărilor privind utilizările sale medicinale.
Cu toate acestea, în prezent nu există o doză recomandată pentru condiment, deoarece majoritatea studiilor au fost pe animale. Utilizarea suplimentelor trebuie monitorizată de un profesionist din domeniul sănătății.
În plus, suplimentele de cardamom pot să nu fie potrivite pentru copiii și femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.
Majoritatea suplimentelor recomandă 500 mg de pudră sau extract de cardamom o dată sau de două ori pe zi.
FDA nu reglementează suplimentele, așa că asigurați-vă că alegeți mărci care au fost testate de o terță parte dacă sunteți încurajat să încercați suplimente de cardamom de către un furnizor de servicii medicale.
Dacă sunteți interesat să încercați cardamomul, amintiți-vă că adăugarea condimentului la alimente poate fi cea mai sigură modalitate.
REZUMAT
Folosirea cardamomului în gătit este sigură pentru majoritatea oamenilor. Suplimentele și extractele de cardamom nu au fost cercetate temeinic și ar trebui luate numai sub îndrumarea unui furnizor de asistență medicală.
Concluzia
Cardamomul este un remediu străvechi care poate avea multe proprietăți medicinale.
Poate scădea tensiunea arterială, poate îmbunătăți respirația și poate ajuta la pierderea în greutate.
În plus, studiile pe animale și pe eprubetă arată că cardamomul poate ajuta la combaterea tumorilor, la îmbunătățirea anxietății, la combaterea bacteriilor și la protejarea ficatului, deși dovezile în aceste cazuri sunt mai puțin puternice.
Cu toate acestea, există puține sau deloc cercetări umane pentru o serie de mențiuni de sănătate asociate cu condimentul. Sunt necesare mai multe studii pentru a arăta dacă sau cum rezultatele cercetărilor preliminare se aplică oamenilor.
Cu toate acestea, adăugarea de cardamom la gătit poate fi o modalitate sigură și eficientă de a vă îmbunătăți sănătatea.
Extractele și suplimentele de cardamom pot oferi, de asemenea, beneficii, dar trebuie luate cu prudență și sub supravegherea unui medic.