Uleiurile esențiale pot ajuta cu crampele menstruale?
Uleiurile esențiale pot ajuta cu crampele menstruale? Citiți mai departe pentru a afla posibilele beneficii, riscuri și multe altele.
Pentru unele femei, crampele menstruale pot cauza doar disconfort temporar. Dar pentru alții, poate fi atât de dureros încât interferează cu munca, școala și alte activități.
Crampe periodice
Dismenoreea este termenul medical pentru crampe menstruale. Dismenoreea primară este numele pentru crampele menstruale obișnuite pe care le aveți din nou și din nou. Această durere începe de obicei cu una sau două zile înainte de a-ți începe menstruația și poate dura între 12 și 72 de ore. Este posibil să aveți, de asemenea, simptome precum oboseală, diaree, greață și vărsături.
De-a lungul ciclului menstrual, o substanță chimică numită prostaglandine face uterul să se contracte, pentru a ajuta la scăderea mucoasei sale. Crampele menstruale mai severe sunt legate de niveluri mai ridicate de prostaglandine.
Dismenoreea secundară se referă la perioadele dureroase din cauza problemelor cu organele de reproducere. Unele dintre aceste condiții includ:
- Fibroame – Acestea sunt excrescențe benigne în interiorul sau în exteriorul uterului.
- Adenomioza – Aceasta este o afecțiune în care celulele asemănătoare mucoasei uterului cresc în mușchiul uterului. Determină mărirea uterului.
- Endometrioza – În această afecțiune, țesut similar cu mucoasa uterului (endometrul) se găsește în afara uterului.
- Stenoza cervicală – Acesta este atunci când aveți un col uterin îngust, care este deschiderea către uter.
Aproximativ 45% dintre femei au crampe menstruale moderate până la severe. Un studiu efectuat pe studenți cu vârsta între 17 și 19 ani din SUA a constatat că 13% au dureri severe în mai mult de jumătate din menstruație.
Uleiurile esențiale sunt extracte concentrate de plante. Sunt făcute prin distilarea sau presarea unor părți ale plantelor.
Se spune că diferite uleiuri esențiale sunt benefice pentru diferite afecțiuni precum:
- Dureri de cap
- Insomnie
- Infectii fungice
- Inflamaţie
Uleiuri esențiale pentru crampe menstruale
Cercetătorii au descoperit că terapia prin masaj poate ajuta la reducerea severității crampelor menstruale. Dar masajul cu uleiuri esențiale a înregistrat o reducere mai mare a durerii.
Ulei esențial de lavandă
Uleiul esențial de lavandă este legat de reducerea dureroasă a crampelor menstruale. Un studiu pe 80 de femei cu dismenoree primară a constatat că cele care au făcut masaj cu ulei de lavandă au îmbunătățit semnificativ nivelul de durere în comparație cu cele care au făcut masaj cu ulei placebo.
Uleiuri esențiale combinate
Femeile care au primit masaje abdominale cu aromoterapie au avut semnificativ mai puține crampe menstruale după tratament, comparativ cu cele care au primit masaje abdominale doar cu ulei de migdale. Uleiurile esențiale folosite au fost două picături de lavandă, o picătură de salvie și o picătură de trandafir în 5 centimetri cubi de ulei de migdale.
Un alt studiu a folosit masajul abdominal cu un amestec de uleiuri esențiale, inclusiv scorțișoară, cuișoare, trandafir și lavandă în ulei de migdale. Nivelul și durata durerilor menstruale, precum și cantitatea de sângerare, au fost semnificativ mai mici la grupul care a primit masaj cu ulei esențial, comparativ cu cei care au avut masaj abdominal cu un ulei placebo.
Ulei esențial de trandafir
Un studiu a constatat că femeile cu dismenoree primară cărora li s-a administrat aromoterapie cu ulei esențial de trandafir au avut mai puține dureri menstruale decât cele care nu au avut-o.
Riscurile uleiurilor esențiale
Interacțiuni posibile cu medicamente. Au existat puține studii privind interacțiunile dintre uleiurile esențiale și medicamentele. Experții spun că, din cauza naturii complexe a uleiurilor esențiale, este posibil ca acest lucru să se întâmple. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza uleiuri esențiale.
Aplicație. Unele uleiuri esențiale sunt sigure dacă sunt inhalate, dar pot provoca iritații dacă sunt aplicate pe piele. Unele exemple includ cimbru, cuișoare, coajă de scorțișoară și oregano.
Dozare. Studiile de laborator și pe animale au descoperit că dozele mari din unele uleiuri esențiale pot provoca tumori și alte modificări dăunătoare. Dacă nu sunt utilizate corespunzător, unele uleiuri esențiale vă pot afecta, de asemenea, ficatul, pielea și alte organe.
Cum să folosiți uleiurile esențiale pentru crampele menstruale
Testează-l. Înainte de a încerca un ulei esențial nou, faceți mai întâi un test de piele:
- Amestecați o cantitate foarte mică de ulei esențial și purtător la concentrația de două ori mai mare decât intenționați să o utilizați.
- Aplicați una sau două picături pe tamponul unui bandaj și aplicați bandajul în interiorul antebrațului.
- După 48 de ore, îndepărtați bandajul și verificați dacă există iritații.
- Dacă pielea de sub sau din jurul bandajului devine mâncărime, umflată, roșie sau formează vezicule, ar trebui să evitați utilizarea uleiului esențial pe piele.
Utilizați un ulei purtător. Când aplicați uleiuri esențiale direct pe piele, mai întâi diluați-le cu un ulei purtător. Un ulei purtător este un ulei diferit la care adăugați uleiul esențial. Acest lucru va preveni orice iritare a pielii. Uleiurile purtătoare comune sunt uleiuri presate la rece care nu au mirosuri puternice, cum ar fi uleiul de jojoba, uleiul de avocado sau uleiul de sâmburi de struguri.
Regula generală este că uleiurile esențiale trebuie diluate la o concentrație nu mai mare de 3% până la 5%. Aceasta înseamnă că pentru fiecare linguriță (5 mililitri) de ulei purtător, folosiți 3 picături de ulei esențial pur.
Daca vrei sa folosesti uleiul esential pentru masaj, foloseste o solutie de 1%. Aceasta înseamnă o picătură de ulei esențial pentru fiecare linguriță de ulei purtător. Dacă utilizați apă ca purtător, agitați bine soluția înainte de aplicare.
Uleiuri esențiale de calitate. Uleiurile esențiale sunt în mare parte nereglementate. Atunci când cumpărați uleiuri esențiale, alegeți uleiuri de bună calitate. Unele lucruri de care trebuie să fii atent includ:
- 100% uleiuri esențiale. Asigurați-vă că uleiurile pe care le cumpărați nu au ingrediente adăugate sau uleiuri sintetice.
- Vândut în sticle de sticlă închisă la culoare. Lumina și plasticul pot deteriora uleiurile esențiale. Uleiurile esențiale de calitate sunt de obicei ambalate în sticle care conțin 15 ml sau mai puțin.
- Informații despre sursă. Cumpărați de la producători care specifică partea de plantă utilizată, precum și denumirea botanică (latină) a plantei.