7 cele mai bune uleiuri esențiale pentru relaxare
Uleiurile esențiale există de secole. Ele au fost utilizate din cele mai vechi timpuri în diferite culturi, inclusiv China, Egipt, India și Europa de Sud.
Unele uleiuri esențiale au fost chiar aplicate morților ca parte a procesului de îmbălsămare. Știm acest lucru deoarece s-au găsit reziduuri în morminte vechi de peste 2.000 de ani.
Frumusețea uleiurilor esențiale este că sunt naturale, extrase din flori, frunze, scoarță sau rădăcini ale plantelor. Deși cel mai bine este să vă asigurați că utilizați uleiuri esențiale pure, adică uleiuri care nu au fost diluate cu substanțe chimice sau aditivi, acestea pot oferi ameliorarea și vindecarea atât de necesară pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv ca remediu natural pentru anxietate.
Anxietatea este o luptă grea de înfruntat zi de zi, ceea ce face ca o soluție naturală, cum ar fi un amestec de uleiuri esențiale, să fie importantă.
Într-un studiu recent din 2014 al Colegiului American de Științe ale Sănătății, 58 de pacienți din ospiciu li s-au făcut masaje pe mâini o dată pe zi, timp de o săptămână, cu un amestec de uleiuri esențiale în diluție de 1,5% cu ulei de migdale dulci. Amestecul de uleiuri esențiale a constat din aceste uleiuri esențiale în proporții egale de bergamotă, tămâie și lavandă.
Toți pacienții care au primit masajul mâinilor cu aromoterapie au raportat mai puține dureri și depresie, ajungând la concluzia că masajul cu aromaterapie cu acest amestec de uleiuri esențiale este mai eficient pentru gestionarea durerii și a depresiei decât masajul singur.
Iată câteva dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate:
- Ulei de Lavandă
Considerat cel mai comun ulei esențial, uleiul de lavandă (Lavandula angustifolia) are un efect calmant, relaxant. Este considerat un restabilitor al sistemului nervos și ajută la pacea interioară, somnul, neliniștea, iritabilitatea, atacurile de panică, tensiunea nervoasă și stomacul nervos. Pentru a reduce anxietatea, este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale.
„Manualul uleiurilor esențiale: știință, tehnologie și aplicații, ediția a doua” afirmă că au existat o serie de studii clinice care au implicat inhalarea uleiului esențial de lavandă care indică o reducere a stresului și a anxietății.
Un studiu care a folosit ulei esențial de lavandă oral prin capsule a constatat că variația ritmului cardiac a crescut semnificativ în comparație cu placebo în timp ce vizionați un film care provoacă anxietate. Acest lucru a sugerat că lavanda a avut efecte anxiolitice.
Cercetările ulterioare demonstrează capacitatea lavandei de a reduce anxietatea la pacienții supuși unei intervenții chirurgicale de bypass coronarian și la persoanele care vizitează medicul dentist.
Pentru a promova relaxarea, puteți adăuga pur și simplu ulei de lavandă într-un difuzor, apă de baie sau o sticlă de pulverizare umplută cu apă. Se asortează bine cu multe uleiuri esențiale, inclusiv uleiul de muscata, uleiul de ylang ylang și uleiul de mușețel. De asemenea, puteți folosi levănțica local pe încheieturi, tâmple și ceafă.
- Ulei de Trandafir
Unul dintre beneficiile uleiului esențial de trandafir (Rosa damascena) este că este foarte relaxant pentru inima emoțională și poate al doilea ca popular după levănțică pentru ameliorarea anxietății și a depresiei, ajutând cu atacurile de panică, durere și șoc.
Într-un studiu asupra femeilor însărcinate publicat pentru prima dată în Jurnalul Medical al Semilunii Roșii iraniene, un grup de femei a primit o inhalare de 10 minute și o baie de picioare cu ulei de trandafir, un alt grup a primit o baie de picioare cu apă caldă de 10 minute, și au fost comparați cu un grup de control. Descoperirile au arătat că „aromaterapia și baia de picioare reduc anxietatea în faza activă la femeile nulipare”.
- Ulei de Vetiver
Uleiul de vetiver (Vetiveria zizanioides) are o energie liniștită, de împământare și liniștitoare, adesea folosit în traume, ajutând la conștientizarea de sine, calm și stabilizare. Un tonic al sistemului nervos, scade nervozitatea și hipersensibilitatea și este util și în atacurile de panică și șoc.
Un studiu publicat în Natural Product Research care examinează comportamentul asemănător anxietății la șobolani a concluzionat că uleiul de vetiver poate fi util în reducerea efectelor anxietății, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această descoperire.
- Ulei de Ylang Ylang
Acest ulei esențial popular poate trata anxietatea și depresia datorită efectelor sale calmante și înălțătoare. Ylang ylang (Cananga odorata) ajută la veselie, curaj, optimism și calmează frica. Poate calma agitația inimii și palpitațiile nervoase și este un sedativ moderat puternic, care poate ajuta la insomnie.
Un studiu din 2006 realizat de Geochang Provincial College din Coreea a constatat că utilizarea uleiului de ylang ylang, împreună cu uleiuri de bergamotă și lavandă, o dată pe zi, timp de patru săptămâni, a redus „răspunsurile la stres psihologic și nivelurile de cortizol seric, precum și tensiunea arterială a clienților cu esențiali. hipertensiune.”
Aveți grijă când utilizați ylang ylang, deoarece poate fi sensibilizant sau iritant pentru piele; evitați utilizarea în condiții de tensiune arterială scăzută. Începe prin a-l difuza în casa ta. Se amestecă bine cu uleiul de iasomie și uleiul de lavandă.
- Ulei de Bergamotă
Bergamota se găsește în mod obișnuit în ceaiul Earl Grey și are un gust și o aromă florale distinctive. Uleiul de bergamotă (Citrus bergamia) este calmant și adesea folosit pentru a trata depresia prin furnizarea de energie; cu toate acestea, poate ajuta, de asemenea, cu insomnia, induce relaxarea și reduce agitația.
S-a dovedit că reduce răspunsul corticosteronului la stres la șobolani, iar un alt studiu interesant realizat în 2011 presupune că aplicarea unui amestec de ulei esențial care include bergamotă la participanți ajută la tratarea depresiei sau a anxietății. Uleiul esențial amestecat a constat din uleiuri de lavandă și bergamotă.
În comparație cu placebo, uleiul esențial amestecat a provocat modalități naturale semnificative de a reduce tensiunea arterială și frecvența pulsului, iar participanții din grupul de ulei esențial amestecat s-au evaluat ca fiind „mai calmi” și „mai relaxați” decât grupul de control.
Bergamota este în general sigură, dar este fotosensibilizantă, ceea ce înseamnă că poate crește riscul de arsuri solare și erupții cutanate. Cel mai bine este să evitați utilizarea în decurs de 12 ore de la expunerea la soare.
- Ulei de Mușețel Roman
Un parfum liniștit, calmant, mușețelul beneficiază de armonie interioară și scade iritabilitatea, gândirea excesivă, anxietatea și îngrijorarea. Un studiu exploratoriu efectuat la Universitatea din Pennsylvania School of Medicine asupra activității antidepresive a mușețelului a constatat că acest ulei esențial „poate furniza o activitate antidepresivă semnificativă din punct de vedere clinic, care apare în plus față de activitatea sa anxiolitică observată anterior”.
Un alt studiu publicat de Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă sugerează că s-a dovedit că capsulele de mușețel reduc simptomele de anxietate.
Uleiul de musetel (Chamaemelum nobile) este in general sigur, cu excepția unui mic risc de alergie, în special în cazul oricui are o alergie la ambrozia.
- Ulei de Tămâie
Tămâia (Boswellia carteri sau boswella sacra) este excelentă pentru tratarea depresiei și a anxietății, deoarece oferă o energie calmantă și liniștită, precum și o bază spirituală. În aromaterapie, ajută la aprofundarea meditației și la liniștea minții, ceea ce poate ameliora probleme precum stresul cronic.
Amestecat cu uleiuri de bergamotă și levănțică într-un raport de 1:1 într-un masaj cu aromă de mâini, s-a descoperit că tămâia are un efect pozitiv asupra durerii și depresiei la pacienții cu cancer în stadiu terminal, într-un studiu al Universității Keimyung din Coreea.
Cum se utilizează
Uleiurile esențiale pot fi folosite în trei moduri diferite: aromaterapie, ingestie sau local.
- Aromaterapie
Aromaterapia pentru anxietate este foarte populară, deoarece simțul nostru olfactiv declanșează răspunsuri emoționale puternice. Procesăm atât de multe informații prin simțul nostru olfactiv – în special, într-o zonă a creierului adiacentă regiunii limbice, așa cum se discută în „Freedom from Anxiety: A Holistic Approach to Emotional Well-Being” de Marcey Shapiro și Barbara Vivino. Aceasta este zona procesării emoționale și a reamintirii memoriei.
Atunci când parfumul unui ulei esențial este inhalat, moleculele intră în cavitățile nazale și stimulează un răspuns mental în sistemul limbic al creierului. Acești stimulenți reglează stresul sau răspunsurile de calmare, cum ar fi ritmul cardiac, tiparele de respirație, producția de hormoni și tensiunea arterială.
Aromaterapia poate fi obținută prin utilizarea în baie, ca inhalații directe, vapori de apă fierbinte, vaporizator sau umidificator, ventilator, aerisire, parfum, colonie sau — unul dintre preferatele mele — prin difuzoare de aromoterapie.
- Aplicare orală
Multe uleiuri esențiale pot fi ingerate pe cale orală; cu toate acestea, este esențial să vă asigurați că uleiurile pe care le utilizați sunt sigure și pure. Multe uleiuri de pe piață pot fi diluate sau amestecate cu substanțe sintetice care nu sunt sigure pentru ingerare. Food and Drug Administration a aprobat unele uleiuri esențiale în mod generic pentru uz intern și le-a dat denumirea general recunoscută ca sigură (GRAS) pentru consumul uman.
Rapoartele arată că cel mai eficient mod de a le consuma este să adăugați o picătură de ulei într-un pahar cu apă sau într-o linguriță cu miere. Puteți adăuga pur și simplu o picătură sau două sub limbă. Acest lucru este benefic deoarece capilarele sanguine sunt atât de aproape de suprafața țesutului de sub limbă, permițându-le să treacă mai rapid în fluxul sanguin și să călătorească în diferite zone ale corpului unde sunt necesare.
Alte opțiuni de aplicare orală includ capsule, adăugarea unei picături sau două la băutura preferată, prepararea unui ceai și gătitul.
- Aplicație topică
Mulți preferă utilizările topice ale uleiurilor esențiale. Aplicarea locală este un proces de plasare a unui ulei esențial pe piele, păr, gură, dinți, unghii sau membranele mucoase ale corpului. Când uleiurile ating pielea, ele pătrund rapid.
Deoarece sunt atât de puternice, este important să se dilueze și să se amestece cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de migdale dulci, jojoba, măsline, avocado sau nucă de cocos. Puteți aplica amestecul direct pe o zonă afectată, pe fundul picioarelor, marginile urechilor, folosind comprese, în băi sau prin masaj.
Precauții
Nu ingerați niciodată uleiuri esențiale și nu aplicați nediluat pe piele fără instruire adecvată sau supraveghere medicală. Este esențial să înțelegeți cum să le folosiți cel mai bine.
Consultați întotdeauna un specialist și testați zona, procedând cu prudență deoarece aceștia pot reacționa diferit la diferite persoane, în special copiii și femeile însărcinate.
Gânduri Finale
Pentru a reduce anxietatea și a promova relaxarea, folosirea uleiurilor esențiale calmante este ușoară și complet naturală.
Unele dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru anxietate includ lavandă, mușețel, ylang ylang, bergamotă și tămâie.
Aceste uleiuri pot fi folosite aromatic pentru a crea un mediu linistit, relaxant. Uleiurile esențiale pot fi, de asemenea, folosite local pentru a ameliora stresul, punând câteva picături pe încheieturi și tâmple.