10 beneficii ale uleiului de lavandă pentru boli majore și minore
Uleiul esențial de lavandă este cel mai utilizat ulei esențial din lume astăzi, dar beneficiile sale au fost descoperite în urmă cu peste 2.500 de ani. Uleiul de lavandă are numeroase beneficii datorită proprietăților sale puternice antioxidante, antimicrobiene, sedative, calmante și antidepresive și a fost folosit atât cosmetic, cât și terapeutic de secole.
Egiptenii foloseau lavanda ca parfum și pentru mumificare. De fapt, când mormântul regelui Tut a fost deschis în 1923, se spunea că un miros slab de lavandă este detectabil după 3.000 de ani.
Lavanda este recomandată ca ulei esențial antiviral atât în textele antice, cât și în cele moderne de aromaterapie. Frunzele și tulpinile plantei erau folosite pentru a face decocturi pentru tratarea bolilor sistemului digestiv și a reumatismului, iar lavanda era apreciată pentru proprietățile sale cosmetice.
Potrivit cercetărilor, romanii foloseau ulei de lavandă pentru scăldat, gătit și purificarea aerului. Uleiul de lavandă a fost menționat în Biblie ca fiind unul dintre aromaticele folosite pentru ungere și vindecare.
Deoarece uleiul de lavandă are proprietăți atât de versatile și este suficient de blând pentru a fi folosit direct pe piele, este considerat un ulei obligatoriu, mai ales dacă sunteți nou în utilizarea uleiurilor esențiale pentru sănătate. Deși știința a început abia recent să evalueze varietatea de efecte asupra sănătății pe care le conține uleiul esențial de lavandă, există deja o mulțime de dovezi care indică capacitățile incredibile ale acestui ulei.
Lavanda este acum unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale din lume și din motive întemeiate. Oamenii încep să realizeze beneficiile uleiului de lavandă atât pentru corpul tău, cât și pentru casa ta.
10 Beneficii ale uleiului de lavandă:
Protecție antioxidantă
Toxinele, substanțele chimice și poluanții, precum și radicalii liberi, sunt probabil cei mai periculoși și răspândiți factori de risc pentru fiecare boală care îi afectează pe americanii de astăzi. Radicalii liberi sunt responsabili pentru oprirea sistemului imunitar și pot provoca daune incredibile corpului.
Răspunsul natural al organismului la deteriorarea radicalilor liberi este de a produce enzime antioxidante, în special glutation, catalază și superoxid dismutază (SOD), care împiedică radicalii liberi să provoace rău. Din păcate, dacă povara de radicali liberi este suficient de mare, corpul tău poate deveni deficitar în antioxidanți, ceea ce a devenit relativ comun în Statele Unite din cauza dietei proaste și a expunerii mari la toxine.
Lavanda, din fericire, este un antioxidant natural care acționează pentru a preveni și a inversa bolile. Potrivit unui studiu din 2013 publicat în Phytomedicine, a crescut activitatea celor mai puternici antioxidanți ai corpului, glutation, catalază și SOD. Cercetări mai recente au descoperit că levănțica are activitate antioxidantă și poate ajuta la prevenirea sau inversarea stresului oxidativ.
Ajută în tratamentul diabetului
În 2014, oamenii de știință tunisieni și-au propus să finalizeze o sarcină intrigantă: să testeze efectele lavandei asupra zahărului din sânge pentru a vedea dacă poate ajuta la inversarea naturală a diabetului.
Rezultatele observate de cercetători în timpul studiului pe animale de 15 zile au fost absolut uimitoare. Pe scurt, utilizarea uleiului esențial de lavandă a protejat organismul de următoarele simptome de diabet:
- Nivelurile de glucoză din sânge au crescut (semnul distinctiv al diabetului)
- Tulburări ale metabolismului (în special metabolismul grăsimilor)
- luarea în greutate
- Epuizarea antioxidanților din ficat și rinichi
- Disfuncție renală și hepatică
- Lipoperoxidarea ficatului și a rinichilor (când radicalii liberi „fură” moleculele de grăsime necesare din membranele celulare)
Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin potențialul lavandei pentru prevenirea sau inversarea diabetului, rezultatele acestui studiu sunt încurajatoare și indică potențialul terapeutic al extractului de plantă. Utilizați-l local pe gât și pe piept, difuzați-l acasă sau completați cu el pentru a trata diabetul.
Îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului
Uleiul de lavandă a fost recent ridicat la un piedestal datorită capacității sale unice de a proteja împotriva daunelor neurologice. Levănțica a fost folosită în mod tradițional pentru a trata probleme neurologice, cum ar fi migrenele, stresul, anxietatea și depresia, așa că este interesant să vedem că știința ajunge în sfârșit din urmă cu istoria.
Au fost efectuate mai multe studii pentru a investiga efectele plantei asupra nivelului de stres și anxietate. Inhalarea Lavandei este unul dintre cele mai puternice uleiuri anxiolitice, conform unui studiu din 2019, deoarece reduce anxietatea perioperatorie și poate fi considerată un potențial sedativ pentru pacienții supuși unor proceduri chirurgicale și anestezie.
Un studiu bazat pe dovezi, publicat în 2013 de International Journal of Psychiatry in Clinical Practice, a descoperit că administrarea de capsule de 80 de miligrame de ulei esențial de lavandă poate ajuta la anxietate, tulburări de somn și depresie. În plus, nu au existat efecte secundare negative, interacțiuni medicamentoase sau simptome de sevraj de la utilizarea uleiului de lavandă în studiu.
În 2014, Jurnalul Internațional de Neuropsihofarmacologie a publicat un studiu uman care a constatat că Silexan (cunoscut și sub numele de preparat de ulei de lavandă) este mai eficient împotriva GAD decât placebo și paroxetina, medicamentul eliberat pe bază de rețetă. Studiul nu a găsit niciun caz de simptome de sevraj sau efecte secundare adverse după tratament.
Un alt studiu publicat în 2012 a implicat 28 de femei postpartum cu risc ridicat și a constatat că difuzarea lavandei în casele lor a redus semnificativ depresia postnatală și tulburarea de anxietate după un plan de tratament cu aromoterapie de patru săptămâni.
De asemenea, s-a demonstrat că lavanda ameliorează simptomele PTSD. Într-un studiu de fază a doua publicat în Phytomedicine, 80 de miligrame de ulei de lavandă pe zi au redus depresia cu 33% și au redus semnificativ tulburările de somn, starea de spirit și starea generală de sănătate la 47 de persoane care suferă de PTSD.
Pune un difuzor lângă pat și difuzează uleiuri în timp ce dormi noaptea sau în camera de familie în timp ce citești sau te relaxezi seara pentru a scăpa de stres și pentru a îmbunătăți somnul. Pentru rezultate similare, aplicați-l local în spatele urechilor.
Promovează funcția creierului
Beneficiile neurologice ale lavandei se extind dincolo de capacitatea sa de a trata depresia și de a îmbunătăți starea de spirit. Potrivit cercetărilor, poate fi folosit și ca tratament natural pentru boala Alzheimer.
Inhalarea vaporilor uleiului poate ajuta la reducerea stresului oxidativ al creierului și la îmbunătățirea tulburărilor cognitive, conform studiilor efectuate pe șobolani și șoareci.
În 2012, revista elvețiană Molecules a publicat concluziile unui studiu pe animale care sugera că levănțica ar putea fi folosită pentru a trata tulburările neurologice, cum ar fi accidentul vascular cerebral. Proprietățile antioxidante ale lavandei, potrivit cercetătorilor, sunt responsabile pentru efectele sale neuroprotectoare.
Uleiul de lavandă poate fi difuzat acasă, inhalat direct din sticlă sau aplicat local pe tâmple și spatele gâtului pentru a susține sistemul nervos.
Ameliorează arsurile și tăieturile
De secole, uleiul de lavandă a fost folosit pentru a lupta împotriva diferitelor infecții și afecțiuni bacteriene și fungice datorită proprietăților sale antimicrobiene. De fapt, au fost efectuate aproape 100 de studii care au demonstrat în mod repetat beneficiile lavandei.
Potrivit cercetărilor, grăbește vindecarea arsurilor, tăieturilor, zgârieturilor și rănilor, iar acest lucru se datorează în mare parte compușilor săi antimicrobieni.
Un studiu publicat în Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a analizat modul în care capacitatea antimicrobiană a Lavandei se îmbunătățește atunci când este combinată cu alte uleiuri esențiale precum cuișoare, scorțișoară și ulei de arbore de ceai. Potrivit cercetătorilor, un raport de 1:1 a acestor uleiuri s-a dovedit a fi cel mai eficient în combaterea Candida albicans și Staph aureus – două cauze comune ale multor infecții fungice și bacteriene care duc la pneumonie respiratorie și fungi ale pielii.
Un studiu din 2016 a descoperit că uleiul de lavandă a promovat vindecarea timpurie a rănilor prin accelerarea formării țesutului de granulație (țesut de pe suprafața de vindecare a pielii) și prin promovarea sintezei de colagen. În comparație cu grupul de control, zona rănilor tratate cu ulei de lavandă a fost semnificativ redusă.
Pentru a calma arsurile și a trata tăieturile, zgârieturile și rănile, combinați trei până la cinci picături de ulei de lavandă cu 12 lingurițe de ulei de nucă de cocos și aplicați pe zona afectată. Puteți folosi degetele sau o minge de bumbac curată pentru a curăța zona.
Ajută la menținerea sănătății pielii și părului
Datorită proprietăților sale antimicrobiene și antioxidante, Lavandula combinată cu un ulei purtător (cum ar fi uleiul de cocos, jojoba sau semințe de struguri) are beneficii semnificative pentru piele.
Aplicarea locală a uleiului de lavandă poate ajuta la îmbunătățirea unei varietăți de afecțiuni ale pielii, inclusiv afte, reacții alergice, acnee și pete de vârstă. Potrivit cercetărilor, proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante ajută la ameliorarea afecțiunilor pielii și la inversarea semnelor de îmbătrânire.
Pentru a folosi ulei de lavandă pentru sănătatea pielii, amestecați trei până la patru picături cu 12 lingurițe de ulei de cocos sau de jojoba și masați zona afectată. Lavandă poate fi adăugată și la gelul de spălare pentru față sau pentru corp.
Încercați să combinați uleiul de lavandă și tămâie și să-l aplicați pe piele la prima oră dimineața, după duș și înainte de culcare. Acest lucru va ajuta la reducerea inflamației și a semnelor de îmbătrânire, cum ar fi petele întunecate.
Uleiul de lavandă, împreună cu alte uleiuri esențiale precum cimbru, rozmarin și lemn de cedru, s-a dovedit, de asemenea, în studii că îmbunătățesc semnificativ alopecia areata și căderea părului atunci când este masat zilnic în scalp.
Ajută la durerile de cap
Dacă sunteți unul dintre milioanele de oameni care se luptă cu tensiune sau migrenă, uleiul de lavandă poate fi doar remediul natural pe care l-ați căutat. Este unul dintre cele mai bune uleiuri esențiale pentru durerile de cap, deoarece induce relaxare și ameliorează tensiunea.
Acționează ca un sedativ, anti-anxietate, anticonvulsivant și agent calmant.
Un studiu publicat în European Neurology a constatat că persoanele care se luptă cu migrene au observat o reducere semnificativă a durerii atunci când au inhalat ulei de lavandă timp de 15 minute. Diferența dintre grupul de control și grupul de tratament cu ulei de lavandă a fost semnificativă statistic.
Din cele 129 de cazuri de atac de cefalee, 92 au răspuns total sau parțial la tratament.
Unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru dureri de cap este pieptănarea a două picături de lavandă cu ulei de mentă și frecarea amestecului în ceafă și tâmple. Difuzarea lavandei sau inhalarea ei direct din sticla poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor de cap.
Ajută la somn și insomnie
Lavanda acționează pentru a îmbunătăți somnul și pentru a trata insomnia datorită proprietăților sale sedative și calmante. Potrivit unui studiu din 2020, Lavanda este o abordare eficientă și de încredere pentru îmbunătățirea calității somnului la pacienții cu boli care limitează viața.
Un studiu din 2015 care a implicat 158 de mame postpartum a fost împărțit în două grupuri: control și intervenție. Timp de opt săptămâni, grupul de intervenție a inhalat ulei de lavandă înainte de culcare de patru ori pe săptămână.
În comparație cu grupul de control, femeile care au primit tratament cu aromaterapie au avut o calitate semnificativ mai bună a somnului.
Mai multe studii, inclusiv acesta care implică mame, arată că uleiul de lavandă are proprietăți de inducere a somnului și de calmare. Sa demonstrat că inhalarea de lavandă îmbunătățește calitatea și durata somnului, combate insomnia și îmbunătățește starea generală de bine.
În plus, spre deosebire de majoritatea medicamentelor sedative, lavanda nu are efecte secundare negative. De fapt, îmbunătățește atât sănătatea mentală, cât și cea fizică.
Difuzează ulei de lavandă în dormitor înainte sau în timpul somnului pentru a-ți îmbunătăți calitatea somnului. De asemenea, puteți aplica trei până la cinci picături direct pe gât, piept și tâmple.
Un alt mod eficient de a folosi uleiul de lavandă pentru a îmbunătăți somnul și a relaxa corpul este să faci o baie vindecătoare cu 15 picături de lavandă și o cană de săruri Epsom.
Cea mai bună combinație pentru îmbunătățirea somnului este uleiul de lavandă, uleiul de mușețel roman și uleiul de magneziu. Pentru a induce o senzație de calm și liniște, frecați acest amestec în ceafă și încheieturi.
Ameliorarea durerii
Mai multe studii au descoperit că Lavandula este un calmant natural eficient al durerii. Pur și simplu frecarea în zona afectată poate reduce inflamația și intensitatea durerii, atenuând astfel simptomele unei varietăți de condiții de sănătate.
Potrivit unui studiu din 2015 publicat în Complementary Therapies in Medicine, aplicarea topică a uleiului de lavandă reduce intensitățile moderate ale durerii în timpul inserării acului de dializă. Lavanda, potrivit cercetătorilor, poate fi o opțiune pentru reducerea durerii de introducere a acelor de dializă, ceea ce provoacă frică și anxietate constantă la mulți pacienți cu hemodializă.
Un alt studiu, publicat în Journal of Complementary and Alternative Medicine, a descoperit că aplicarea zilnică a unei combinații de uleiuri esențiale de lavandă, maghiran, mentă și piper negru în zona afectată reduce durerea de gât.
Un alt studiu a constatat că masajul uleiului de lavandă în piele poate ajuta la ameliorarea dismenoreei, care se caracterizează prin dureri menstruale și crampe în abdomenul inferior. Conform concluziilor acestui studiu, uleiul de lavandă poate fi folosit ca remediu natural pentru sindromul premenstrual și crampele menstruale.
Terapia complementară a cancerului
Potrivit unui studiu din 2012 publicat în Jurnalul African de Medicină Tradițională, Complementară și Alternativă, aromaterapia, în special uleiul de lavandă, îi ajută pe pacienții cu cancer să facă față stresului, greaței, durerii cronice și depresiei. Uleiul de lavandă poate fi folosit ca agent terapeutic deoarece stimulează sistemul imunitar, îmbunătățește starea de spirit, îmbunătățește somnul și combate stresul.
Efectele relaxante și calmante pot fi obținute prin masaj cu ulei de lavandă în ceafă, piept, încheieturi și tâmple. Aplicați două până la trei picături de ulei de lavandă în zona afectată dacă aveți dureri musculare sau articulare sau dureri la locul injecțiilor.
Difuzați levănțica sau inhalați-o direct din sticlă pentru a ameliora stresul și anxietatea și pentru a îmbunătăți somnul. Acest lucru este benefic în special înainte și după procedurile chirurgicale și tratamentele de chimioterapie.
Cum se utilizează?
Lavanda este unul dintre cele mai blânde uleiuri, ceea ce îl face o alegere excelentă pentru începători. Este, de asemenea, versatil.
Când căutați un produs de înaltă calitate, căutați unul care este USDA Organic, fără OMG și fără parfumuri sintetice. Alegeți un produs într-o sticlă de sticlă cu o etichetă clară care afirmă că este 100% pur. Acest lucru va asigura cele mai bune rezultate posibile.
Pentru a începe, iată câteva aplicații comune:
Parfum natural
Vrei să mirosi frumos fără a purta parfumuri dăunătoare? Lavanda este un parfum minunat atât pentru bărbați, cât și pentru femei.
Puteți aplica ulei pur pe piele direct sau diluați-l în apă sau cu un ulei purtător pentru un miros mai subtil.
Dacă doriți să frecați uleiul direct pe piele, puneți 2-3 picături în palme și frecați-vă mâinile. Apoi masează-l în piele sau păr.
De asemenea, puteți încerca să puneți 2 picături într-o sticlă cu pulverizator combinate cu apă. Agitați sticla de pulverizare înainte de a pulveriza.
Luați în considerare combinarea uleiului de lavandă cu alte uleiuri calmante, cum ar fi uleiurile esențiale de lemn de cedru sau de tămâie. Loțiunea mea de casă conține uleiuri de lavandă, tămâie și mentă, care miros minunat împreună și ajută la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sănătății pielii.
O altă modalitate excelentă de a folosi uleiul de lavandă ca parfum natural este să-l încorporezi în șampon.
Odorizant de cameră netoxic
Uleiul de lavandă poate fi folosit ca odorizant natural, fără toxice, în același mod în care este folosit ca parfum. Pulverizați-l prin casă sau încercați să îl difuzați.
Pulverizați un amestec de lavandă și apă direct pe lenjerie de pat sau pe pernă pentru a crea o atmosferă relaxantă în dormitorul dvs. înainte de a merge la culcare.
Puteți folosi aceeași tehnică în baie și pe prosoapele de baie. Pulverizați-vă prosopul cu levănțică înainte de a face o baie sau un duș relaxant, astfel încât parfumul lui calmant să vă aștepte când ieșiți de la duș.
Balsam de buze realizat fără substanțe chimice
Uleiul de lavandă este excelent pentru prevenirea buzelor arsuri de soare și pentru vindecarea buzelor crăpate și uscate. Încercați să amestecați câteva picături de ulei cu unt de shea, ulei de jojoba, ulei de nucă de cocos sau alt „ulei purtător” și frecați-l pe buze pentru protecție ori de câte ori veți fi la soare.
Dacă aveți o arsură solară pe o altă parte a corpului, încercați aceeași metodă pentru a vindeca pielea mai repede și pentru a evita mâncărimea și peeling-ul care pot apărea după o arsură solară gravă.
Tratament pentru disconfort gastric
Mulți oameni consideră că parfumul lavandei este liniștitor pentru stomac. Dacă vă simțiți greață sau știți că veți călători cu mașina sau cu avionul și sunteți predispus la rău de mișcare, pulverizați puțin pe piele și pe haine sau frecați-vă tâmplele, gâtul și palme.
Rețete sănătoase Booster de aromă
Levănțica îmbunătățește aroma brioșelor, ceaiurilor și chiar a sosurilor de salată fără cereale. Este complet comestibil, dar pentru că aroma este atât de puternică, ar trebui să folosiți doar o cantitate mică.
De asemenea, ar trebui să cumpărați numai ulei de înaltă calitate, 100% pur, de la o companie de renume.
Pentru un plus surprinzător de aromă, încercați să adăugați 1-2 picături la rețetele voastre. Se spune că merge bine cu ciocolată neagră, miere, lămâie, merișoare, vinegretă balsamică, piper negru și mere.
Efecte secundare și riscuri
Majoritatea oamenilor vor experimenta numai beneficiile Lavandula angustifolia, iar utilizarea extractului său este complet sigură. Cu toate acestea, deoarece nu s-au făcut multe cercetări științifice privind interacțiunile uleiului de lavandă cu alte medicamente sau utilizarea acestuia la femeile însărcinate, ar trebui să procedați cu prudență în unele cazuri.
Interacțiuni medicamentoase: dacă luați deja un medicament prescris pentru tulburări de somn sau depresie, fiți conștienți de faptul că Lavandula poate face aceste medicamente mai eficiente.
Chiar dacă utilizați un somnifer fără prescripție medicală sau orice tip de sedativ (inclusiv medicamente pentru tuse și gripă), lavanda face pe mulți oameni somnoroși și chiar somnoroși, așa că este mai bine să nu combinați uleiul de lavandă cu alte medicamente sau suplimente legate de somn.
Dacă intenționați să aveți anestezie în viitorul apropiat, ar trebui să evitați și să utilizați ulei de lavandă.
Femei însărcinate: Conform cercetărilor, levănțica este în general considerată sigură pentru femeile însărcinate și care alăptează. Utilizați levănțica cu precauție în timpul celui de-al treilea trimestru, deoarece poate relaxa mușchii și poate afecta nivelul hormonilor.
Cel mai bine este să vă consultați medicul înainte de a utiliza uleiuri esențiale în timpul sarcinii, deoarece nu există nicio garanție că acestea sunt în siguranță în acest moment.
Uleiul de lavandă este, în general, considerat sigur de utilizat pentru copii, deși există o anumită îngrijorare că efectul lavandei asupra nivelului hormonal poate fi dăunător pentru băieții care nu au ajuns încă la pubertate.
Deși nu există dovezi puternice că Lavandula este un perturbator hormonal (au fost finalizate vreodată doar unul sau două studii foarte mici), părinților li se recomandă să fie precauți atunci când folosesc ulei de lavandă la copiii mici.
Utilizarea uleiului de lavandă: Efectele aplicării topice a uleiului de lavandă pe piele sau ale inhalării acestuia au fost studiate în primul rând. Când trei picături de ulei sunt amestecate cu un ulei purtător și aplicate direct pe piele, nu au fost observate efecte negative.
Un articol din 2013 bazat pe dovezi, pe de altă parte, a afirmat că levănțica poate fi luată în doze mari, de 80 până la 160 de miligrame, fără a provoca efecte secundare, altele decât simptomele gastrointestinale minore.
Păstrați utilizarea internă la minimum pentru a evita iritația gastrointestinală și aveți grijă dacă aveți un sistem digestiv sensibil. În acest moment, nu există interacțiuni cunoscute între alimente cu uleiul de lavandă.
Concluzie
Lavandula angustifolia este o plantă binecunoscută folosită în scopuri medicinale. Ingredientele de lavandă sunt frecvent folosite în produse pentru efectele lor calmante, dar mai sunt multe de învățat despre această plantă remarcabilă.
De asemenea, poate ajuta la ameliorarea durerilor, a durerilor de cap și a somnului.
Începeți cu levănțica este un loc bun pentru a începe dacă sunteți nou în domeniul uleiurilor esențiale. Dacă aveți un produs de înaltă calitate, acesta poate fi folosit aromatic, local și intern.
Lavandula este, de asemenea, o completare excelentă la rețetele DIY, cum ar fi spray-urile de cameră, sărurile de baie, serurile de față și multe altele.
Lavandă doTerra
Uleiul esențial de lavandă doTERRA este adesea considerat un „Must Have” datorită utilizărilor sale versatile. Aroma sa calmantă și relaxantă promovează un mediu liniștit propice somnului și poate ameliora senzațiile de tensiune atunci când este folosită intern.